Geweest
4 november 2017 t/m 25 februari 2018

Tim Walker

The Garden of Earthly Delights

In januari 2015 krijgt de internationaal vermaarde fotograaf Tim Walker (Guilford, 1970) de opdracht van The Nicola Erni Collection om een serie werken naar keuze te maken. Hij krijgt carte blanche en een ongelimiteerd budget. Voor dit droomproject besluit Tim Walker zich te laten inspireren door een kunstenaar die hem al sinds zijn kindertijd boeit, de 15de-eeuwse Nederlandse meester Jheronimus Bosch. Hij werkt een jaar aan de serie, die een fotografisch antwoord is op De Tuin der Lusten

Museale wereldprimeur

Het Noordbrabants Museum toont als eerste en voorlopig enige museum dat de volledige reeks van 26 larger-than-life foto's. De expositie wordt vormgegeven door Shona Heath, de vaste set designer van Tim Walker.

Foto Joep Jacobs
Foto Joep Jacobs

Duistere sfeer

Om tot zijn foto's te komen isoleerde Tim Walker visuele elementen die volgens hem typisch Bosch zijn: de bubbel met aders, de schelp, de aardbei, de wijnranken en de slangen. De duistere sfeer is nieuw voor zowel de fotograaf als de modefotografie, waar schoonheid, gezondheid en glamour doorgaans centraal staan.

Tim Walker, Cierra Skye on Bosch hillock in in Valentino cape, 2015. The Nicola Erni Collection, Switzerland
Tim Walker, The Garden of Earthly Delights, 2015. The Nicola Erni Collection, Switzerland

Over de kunstenaar

Tim Walker woont en werkt in London. Hij studeerde aan Exeter College of Art in Oxford. Als stagiair bij de Britse Vogue werkte hij mee aan de creatie van de Cecil Beaton Archive. Na zijn studie was hij gedurende een jaar de assistent van Richard Avedon in New York. Walker fotografeert voor verschillende internationale modemagazines waaronder de Britse, Amerikaanse en Italiaanse Vogue, W Magazine en LOVE Magazine.

Tim Walker had succesvolle solotentoonstellingen in het Bowes Museum (2013), Somerset House (2012) en het Design Museum Londen (2008). Tim Walker ontving verschillende onderscheidingen waaronder de Infinity Award of the International Center for Photography en de Honorary Fellowship van de Royal Photographic Society. 

Tim Walker, Zelfportret, 2015.

Ontdek meer