Geweest
18 juni t/m 9 oktober 2016

Van Eyck, Brueghel, Jordaens

Meesterwerken uit Roemenië

Tijdens de zomer wordt in Het Noordbrabants Museum een vijftigtal schilderijen van oude meesters getoond, afkomstig uit het Brukenthal Museum in het Roemeense Sibiu. De collectie van het Brukenthal Museum is aangelegd door Baron Samuel von Brukenthal (1721-1803), een gepassioneerde en goed geïnformeerde kunstverzamelaar. Zijn collectie bevat vele meesterwerken uit diverse Europese schilderscholen.

Vlaamse en Hollandse meesters

De tentoonstelling toont Vlaamse en Hollandse meesters uit de tijd voor en na Jheronimus Bosch, en vertelt over hun invloed op schilders uit ander Europese landen. Je ziet werken van onder meer Jan van Eyck, Hans Memling, Marinus van Reymerswaele, Jacob Jordaens, David Teniers, Leonaert Bramer en Pieter Brueghel de Jonge. Samen met Bosch brachten zij de schilderkunst van de Lage Landen op het allerhoogste niveau. Omdat de werken zich al meer dan 200 jaar in Sibiu bevinden, zijn de meeste niet eerder in het buitenland te zien geweest en zeker niet in Nederland.

"Jan van Eyck, geschilderd met het mooiste blauw van de wereld."

— Vrij Nederland
Abraham Janssens Ceres, Bacchus en Venus. Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu
Jan van Eyck, Man met een blauwe tulband, ca. 1430. Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu
Jacob Jordaens, De zomer, 1620-1622. Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu

"Schilderijen die je anders niet zo snel in het echt te zien zou krijgen."

— Museumtijdschrift

Voor families

Bij deze tentoonstelling hoort een gratis familiespeurtocht. Een handig speurblad met laagdrempelige informatie over de tentoonstelling. Vol met leuke opdrachten voor kinderen én (groot)ouders.

BOSCH GRAND TOUR

Deze tentoonstelling maakt onderdeel uit van Bosch Grand Tour. Zeven vooraanstaande Brabantse musea presenteren in 2016 een hedendaags tentoonstellingsprogramma rondom Jheronimus Bosch. Een ontdekkingstocht langs actuele kunst, design en cultuur geïnspireerd op de meester. Laat je inspireren en verrassen in 's-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven en Tilburg.

Ontdek meer