Geweest
24 juni 2017 t/m 21 januari 2018

Van Gogh doorgelicht

In deze tentoonstelling presenteert Het Noordbrabants Museum negen schilderijen in het licht van het overschilderen. Naar de vijf werken uit onze vaste presentatie hebben wij in het voorjaar van 2017 nieuw en aanvullend onderzoek gedaan. Het onderzoek leverde ons kennis op over de werkwijze en conditie van de schilderijen, daarbij zijn tot op heden geen grootse verrassingen blootgelegd.

Technisch onderzoek

Van Gogh doorgelicht presenteert de resultaten van dit onderzoek. De bezoeker wordt meegenomen in de wereld van technisch onderzoek en leert over de werkwijze van Van Gogh. Wat zit er onder het verfoppervlak? En waarom nam Van Gogh zijn bestaande doeken opnieuw onder handen? Zoals het schilderij Boerendorp in de avond. Het schilderij bevat een onderliggende voorstelling: een stilleven met aardappelen.

Vincent van Gogh, Boerendorp in de avond, 1885. Rijksmuseum, Amsterdam. Schenking van de heer en mevrouw Kessler-Hülsmann, Kapelle op den Bosch. Foto René Gerritsen Kunstonderzoeksfotografie
Vincent van Gogh, Boerendorp in de avond, 1885. Rijksmuseum, Amsterdam. Schenking van de heer en mevrouw Kessler-Hülsmann, Kapelle op den Bosch. Foto René Gerritsen Kunstonderzoeksfotografie

Wat ga je zien?

In de tentoonstelling Van Gogh doorgelicht staat de werkwijze centraal van het hergebruik van schildersdoek, specifiek het overschilderen. Van Gogh schilderde vermoedelijk uit geldgebrek soms zijn werken over. Hij startte hiermee in zijn Brabantse periode. In zijn Nuenense periode overschilderde hij maar liefst 17 schilderijen. In deze tentoonstelling presenteren we negen schilderijen in het licht van het overschilderen.

De tentoonstelling laat je niet alleen diverse werken zien waarvan het doek meerdere keren is gebruikt, maar toont ook hoe Van Gogh hierin te werk ging. We tonen hiermee niet alleen de vaste presentatie op een andere – minder gebruikelijke – wijze, ook kom je hiermee meer te weten over Van Gogh en zijn werkwijze.

Foto Marc Bolsius
Foto Marc Bolsius

Partnerscholen in de huid van Van Gogh

Dit jaar sluit de partnerscholententoonstelling aan bij Van Gogh doorgelicht. Ruim 350 leerlingen uit het basis en voortgezet onderwijs van de partnerscholen van Het Noordbrabants Museum zijn in de huid van Van Gogh gekropen en hebben zich verdiept in zijn manier van schilderen. Vervolgens hebben ze hun zelfgemaakte kunstwerk onderzocht net zoals de onderzoekers de echte Van Gogh's hebben doorgelicht. Je kunt stemmen op de Partnerschool van het jaar.

Deze tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksmuseum en Van Gogh Museum.
Vincent van Gogh, Spittende boerin, 1885. Collectie Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

Ontdek meer