Roem: Droom of illusie

Aan de slag met burgerschap in het museum!

Beroemd zijn: droom of illusie? Hoe (en waarom) word je eigenlijk beroemd? Wat komt er kijken bij beroemdheid, en hoe gebruiken kunstenaars, artiesten of influencers hun macht en invloed? In deze tweedelige MBO lessenreeks verkennen studenten de 4 burgerschapsdimensies rondom het thema “Roem”. Met voorbeelden uit onze museumcollectie én hedendaagse cultuur leren ze reflecteren op wat het betekent om beroemd te zijn.

Dit tweedelig lessenpakket bestaat uit een les in de klas en museumbezoek met workshop. Het is speciaal ontwikkeld voor MBO studenten en het vak burgerschap. Onze museumdocenten delen informatie, maar moedigen studenten vooral aan om zelf op onderzoek te gaan en zich uit te spreken.

 

“Roem: droom of illusie” bestaat uit de volgende twee lessen:

Les 1: Museum in de klas (60 minuten)
Onze museumdocent komt bij jou in de klas. De museumdocent introduceert het thema “Roem” en gaat dieper in op de 4 dimensies van burgerschap. Met voorbeelden van kunstenaars en hedendaagse beroemdheden kijken studenten kritisch naar het fenomeen beroemdheid. In een gezamenlijke brainstormsessies diepen ze dit begrip verder uit en leren zo hun eigen mening te vormen en verwoorden.

 

Les 2: Museumbezoek + workshop (90 minuten)
Wij verwelkomen jullie in het museum. Onder leiding van onze museumdocent maken de studenten in duo’s opdrachten in onze museumzalen. Hier zien ze met eigen ogen hoe kunstenaars hun invloed gebruiken om zich uit te spreken over maatschappelijke onderwerpen.
Tijdens de tweede helft van de museumles volgen studenten een workshop. Ze kruipen in de huid van een influencer die gelinkt is aan de 4 burgerschapsdimensies. Als museum-influencer maken ze een vlog waarin ze een werk uit de museumcollectie aanprijzen.

  • Kennis maken met kunst en cultuur
  • Actieve les waarin studenten zelf het museum kunnen ontdekken en een workshop volgen
  • Influencer workshop
  • Op maat gemaakt burgerschap programma voor MBO opleidingen

Leerdoelen

  • Informatie (-bronnen) op waarde schatten, en daarbij onderscheid maken tussen argumenten, beweringen, feiten en aannames.
  • Je kunnen verplaatsen in het perspectief van een ander.
  • Nadenken over hoe eigen opvattingen, beslissingen en handelingen tot stand komen.

Praktische informatie

Wanneer 1e les In de klas: in overleg, 2e les In het museum: dinsdag t/m vrijdag
Duur 1e les In de klas: 60 minuten, 2e les In het museum: 90 minuten
Kosten € 320 (In de klas + museumbezoek + workshop) max 32 leerlingen
Begeleiding 1 docent per klas
Voorbereiding Geen voorbereiding nodig
Reserveren drie weken van tevoren

Veelgestelde vragen

Ik heb een andere vraag
Neem contact op

Heb je een vraag of wil je meer weten over een van onze museumlessen? Je kunt ons altijd bellen of mailen via onderstaande contactgegevens. We helpen je graag verder.

+31 (0)73-6877 820 / reservering@hnbm.nl

Bekijk meer