Rondleiding

Het verhaal van Brabant

Een fascinerende reis door de tijd

Brabant, bekend om zijn zachte g, bourgondische levensgenieters en kunstenaars als Van Gogh en Sluijters. Maar óók: de plek van Romeinse veroveraars, prehistorische boeren en de strijd tussen katholieken en protestanten. Het verhaal van Brabant neemt je mee op een reis door het verleden van deze zinderende zuidelijke provincie. Van een handvol jagers die duizenden jaren geleden over een ijzige vlakte het spoor van mammoeten volgen, tot vandaag: de woonplaats van de 2,5 miljoen mensen dat Brabant nu is.

Over de presentatie

Reserveer een rondleiding en reis mee langs de belangrijke momenten uit de Brabantse geschiedenis. We trappen af in het middeleeuwse hertogdom Brabant en reizen via de 15de-eeuw van Jheronimus Bosch naar de 16de en 17de eeuw, waar de strijd tussen katholieken en protestanten Brabant in zijn greep houdt. In de 19de eeuw begint Brabant op te bloeien en een eeuw later maak je kennis met Brabantse industrieën, producten en bedrijven. Waarbij we afsluiten met de tijd van nu: de wederopbouw van een diverse samenleving.

Hoe leefden mensen in deze verschillende perioden, in jaren van bloei en in de crisistijden? Het gaat over wat Brabant Brabant maakt, maar ook over alle invloeden van buitenaf. Tegenwoordig is Brabant drukbevolkt, welvarend en zelfbewust. Maar hoe is dat eigenlijk zo gekomen? De rondleider neemt je graag mee op een fascinerende reis door het Brabant van toen én nu.

Foto Jan-Kees Steenman

WAT IS ER TE ZIEN?

✓ Uitgestorven diersoorten: de mammoet, wolharige neushoorn of oeros
✓ Een barnstenen beeldje van Bacchus uit de Romeinse tijd
✓ Het 16de-eeuwse topstuk De Lakenmarkt van 's-Hertogenbosch
✓ Een van de nieuwste aanwinsten van het museum: Portret van Hendrik III van Nassau-Breda
✓ Een tegeltableau en fles met daarop De Slag van Leckerbeetje
✓ De DAF Daffodil uit het moderne Brabant

Is er een kunstwerk of object dat je niet wil missen tijdens de rondleiding? Laat het ons weten in het reserveringsformulier.

Praktische informatie

Groepsgrootte max. 15 personen per rondleider
Duur 60 minuten
Starttijd dinsdag t/m zondag tussen 11.15 en 15.30 uur
Talen Nederlands, Duits en andere talen op aanvraag
Kosten per rondleiding € 95 (Nederlands) en € 110 (anderstalig) (exclusief entreekosten)
Reserveren twee weken van tevoren via onderstaande knop

 

Goed om te weten: het invullen van het formulier is nog geen definitieve toezegging van de rondleiding.

Andere rondleidingen