Rondleiding

Van Bosch tot Brueghel

Leer de Meesters van het Zuiden kennen

Jheronimus Bosch, Pieter Brueghel de Jonge, de Tilburgse schildersfamilie Knip: de kunstgeschiedenis van Brabant is rijk en fascinerend. Tijdens deze rondleiding maak je kennis met een aantal grote meesters uit het Zuiden. Hoewel hun werk divers is, is er één gemeenschappelijke deler: de kunstenaars die je ontmoet, werkten allemaal in familie- of atelierverband. Aan het beroep van kunstschilder ging namelijk een lange leerschool vooraf; je begon als gezel en eindigde, hopelijk, als volleerd meester. Het vak was om die reden voor lang niet iedereen weggelegd. De Brabantse meesters kwamen stuk voor stuk van goeden huize en hadden de middelen en de cultuur om zich te scholen.

Over de presentatie

De rondleiding start bij de navolgers en imitators van Jheronimus Bosch en voert je langs de landschapsschilderkunst van drie generaties schilders uit de familie Brueghel. Een bijzondere familie, waar iedereen met elkaar verbonden was; de kracht én de sleutel tot hun grote succes. Daarna maak je kennis met 17de-eeuwse meesters uit de barok, zoals Theodoor van Thulden en Thomas Willeboirts Bosschaert. Tot slot ontmoet je drie generaties uit de Tilburgse kunstenaarsfamilie Knip. Nicolaas Frederik Knip (1741-1808) was stamvader van een hele familie kunstschilders, waarvan zoon Joseph Augustus Knip (1777-1847) en kleindochter Henriette Ronner-Knip (1821-1909), de bekendste zijn.

WAT IS ER TE ZIEN?

✓ Navolgers en imitators van Jheronimus Bosch
De Vlaamse spreekwoorden uit 1712 naar het werk van Bruegel
✓ Landschapsschilderkunst van de familie Brueghel
✓ 17de-eeuwse meesters uit de barok als Theodoor van Thulden en Thomas Willeboirts Bosschaert
✓ Drie generaties in de kunstenaarsfamilie Knip

Is er een kunstwerk of object dat je niet wil missen tijdens de rondleiding? Laat het ons weten in het reserveringsformulier.

Praktische informatie

Groepsgrootte max. 15 personen per rondleider
Duur 60 minuten
Starttijd dinsdag t/m zondag tussen 11.15 en 15.30 uur
Talen Nederlands, Duits en andere talen op aanvraag
Kosten per rondleiding € 95 (Nederlands) en € 110 (anderstalig) (exclusief entreekosten)
Reserveren twee weken van tevoren via onderstaande knop

 

Goed om te weten: het invullen van het formulier is nog geen definitieve toezegging van de rondleiding.

Andere rondleidingen