Geweest
18 juni t/m 2 oktober 2022

Tatsuo Miyajima

Time

Wat betekent tijd voor jou? Voor de Japanse kunstenaar Tatsuo Miyajima (Tokio, 1957) verbindt tijd alles aan elkaar. Stap binnen in zijn ruimtelijke installatie Samsara en ervaar de oneindige reis van het leven, te midden van honderden verspringende LED-cijfers in allerlei kleuren. Spiritualiteit, boeddhistische filosofie en technologie komen samen in deze gloednieuwe installatie.

Miyajima staat wereldwijd bekend om zijn ruimtelijke installaties. De kunstenaar gebruikt daarvoor hedendaagse technologische materialen zoals elektrische circuits, video's en computers. Met behulp van deze bouwstenen brengt de kunstenaar zijn filosofische gedachtegang over, die veelal geïnspireerd wordt door het boeddhisme. De tijd en het verstrijken daarvan heeft een centrale rol in zijn werk. Zo ook in deze installatie, waarin verspringende getallen symbool staan voor de cyclus van leven en dood.

"Tijd verbindt alles. Ik wil dat mensen nadenken over het universum en de menselijke geest."

— Tatsuo Miyajima

CIRCLE OF LIFE

Wat je precies kunt verwachten? Digitale LED-tellers, of digits zoals Miyajima ze noemt, tellen elk in eigen tempo af van 9 naar 1. Deze herhalende cyclus visualiseert het verstrijken van een leven en van de tijd. Time vloeit voort uit Miyajima’s boeddhistische gedachten over reïncarnatie: de mens sterft, maar wordt telkens opnieuw geboren. Opvallend daarbij is dat de 0 altijd wordt overgeslagen. Wanneer de plaats van de 0 is aangebroken in de cyclus staat de teller kort op zwart; een moment van pauze of ademhaling voordat het leven weer begint.

Over de kunstenaar

Tatsuo Miyajima is een van de belangrijkste beeldhouwers en installatiekunstenaars van Japan. Hij wordt 16 januari 1957 geboren in Tokio, voltooit daar zijn bachelor- en postdoctorale studies aan de National University of Fine Arts and Music en begint te experimenteren met performancekunst, voordat hij overstapt naar technologische installaties. Miyajima had eerder al succesvolle solotentoonstellingen in o.a. Sydney, New York en Beijing en nam deel aan tal van internationale biënnales en groepstentoonstellingen. Je kunt zijn werk in musea over de hele wereld bekijken.

Foto Lisson Gallery

MET ANDERE OGEN

Meer weten over de kunstenaar? In de tentoonstelling is een korte film te zien waarin Miyajima vertelt over zijn gedachtegang en de context van zijn werk. Ga daarna zeker nog eens de installatie in. De film geeft handvatten om het vanuit nieuwe perspectieven te bekijken en interpreteren.

Ontdek meer