Geweest
20 februari t/m 30 mei 2021

Brabant: Trots en zelfbewust

Het departement Brabant in vijftien schilderijen

Een bijzondere reeks van 15 schilderijen siert al meer dan 200 jaar ons prachtige gebouw. Wist je dat dit statige gebouw ooit de residentie van een militair gouverneur was? Als je door de paleiszalen of de salons struint, is het makkelijk voor te stellen. Aan deze functie kwam een einde door de Franse revolutie en de verovering van 's-Hertogenbosch in 1794 door Franse troepen. Brabant werd zelfstandig en het gebouw werd de zetel van het bestuur van het nieuwe departement.

Quirinus van Amelsfoort

Uiteraard moest dat passend worden aangekleed. Het departementaal bestuur gaf de Bossche kunstenaar Quirinus van Amelsfoort daarom een belangrijke opdracht. Samen met een assistent vervaardigde hij in 1805 een reeks van vijftien imposante wapenschilderijen. Elk schilderij moest een verhaal vertellen: over het departement of over een van de zes steden of acht plattelandsdistricten.

De reeks is nu voor het eerst in bijna 200 jaar weer samengebracht. Hij toont een trots en zelfbewust Brabant, dat na eeuwen van afhankelijkheid opnieuw zelfstandig was geworden.

Ontdek meer