Geweest
12 april t/m 24 augustus 2014

Francis Bacon

Het grafische werk

De kunst van de Engelse schilder Francis Bacon fascineert zijn publiek al meer dan 60 jaar. Francis Bacon (Dublin 1909-1992 Madrid) was geobsedeerd door de dramatiek en kwetsbaarheid van het menselijk bestaan. De uitdaging die hij zich stelde, was het zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de menselijke figuur zo realistisch, maar ook zo suggestief mogelijk te verbeelden. De oplossing vond hij in het zodanig vervormen van zijn onderwerpen dat hij de vitaliteit van vlees en bloed van zijn model in verf kon vangen en op het doek tot leven brengen. Bacon streefde ernaar om zijn portretten, hoe onconventioneel ook opgebouwd, toch overtuigend en herkenbaar te laten overkomen.

Grafische oeuvre

Het grafisch werk van Bacon ontstond uit opdrachten voor boekillustraties, als speciale uitgaven bij tentoonstellingen, maar ook als zelfstandige uitgaven omdat zijn schilderijen al vroeg onbereikbaar waren vanwege de hoge verkoopprijzen. De tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum bestaat uit ongeveer dertig werken, alle in uitmuntende staat. Het complete grafische oeuvre van de kunstenaar bestaat uit 36 werken en is gebaseerd op een door hem zelf gemaakte selectie van zijn schilderijen uit de periode 1965-1991. Er zijn in totaal 9 etsen/aquatinten gedrukt, 21 litho's en 6 offset prenten. Het drukproces is steeds onder supervisie van de kunstenaar uitgevoerd.

Foto Joep Jacobs
Foto Joep Jacobs

Bacon en zijn modellen

Zijn modellen vond hij - behalve in het echte leven - in de kunst, in foto's van voetballers, boksers, wilde dieren, in medische boeken, in de fotoseries van de menselijke figuur in beweging van Eadweard Muybridge en in de films van Eisenstein en Buñuel. Het ging hem in deze voorbeelden steeds om de scherpte en directheid in de weergave van de figuur.

Over de kunstenaar

Francis Bacon was geobsedeerd door de dramatiek en kwetsbaarheid van het menselijk bestaan. De uitdaging die hij zich stelde, was het zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de menselijke figuur zo realistisch, maar ook zo suggestief mogelijk te verbeelden. De oplossing vond hij in het zodanig vervormen van zijn onderwerpen dat hij de vitaliteit van vlees en bloed van zijn model in verf kon vangen en op het doek tot leven brengen. Bacon streefde ernaar om zijn portretten, hoe onconventioneel ook opgebouwd, toch overtuigend en herkenbaar te laten overkomen.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:
Foto Mario Bellavia. Collectie Patrick Varnier - Herkomst Francis Bacon. © The Estate of Francis Bacon
Bestel de catalogus

Thuis op je gemak verder lezen? Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus over het complete grafische oeuvre van Francis Bacon. De publicatie is te koop bij de (online) boekhandel en Museumshop. Ook leuk om cadeau te doen!

€ 22,50 Naar de site

Ontdek meer