Geweest
10 juni t/m 3 september 2023

A Personal View on High Fashion & Street Style

Photographs from the Nicola Erni Collection. 1930s to Now

Vanaf de jaren 30 staan magazines als Vogue en Harper's Bazaar er vol mee: modefoto's van modellen in de meest waanzinnige outfits, perfecte plaatjes op de catwalk of in de studio. Tegelijkertijd ontstaat de straatmodefotografie, met snelle snapshots brengen fotografen de stijl van de straat naar het grote publiek. De tentoonstelling A Personal View on High Fashion & Street Style. Photographs from the Nicola Erni Collection. 1930s to Now geeft een uniek en onbegrensd inkijkje in bijna honderd jaar haute couture- en straatmodefotografie. Van de supermodellen en de schoudervullingen tot de streetstyle looks op social media.

Haute couture: het perfecte plaatje

Een modetijdschrift zónder foto's, kun je het je voorstellen? Toch wisten we lange tijd niet beter. Pas rond 1910 maken de illustraties van jurken en rokken langzaam maar zeker plaats voor foto's. Baanbrekende modefotografen als Richard Avedon, Sarah Moon, Irving Penn en Peter Lindbergh schieten plaatjes om bij weg te dromen; beelden van 'perfecte vrouwen' en 'ideale levens'. Het modellenwerk maakt sommige meiden wereldberoemd. Iederéén kent Twiggy.

Foto Jan-Kees Steenman
Tyler Mitchell, Untitled (Zendaya), 2019. Pigment print, printed 2020. Edition 1 of 3. Nicola Erni Collection
Albert Watson, Sebastian in Issey Miyake, New York, 1989. Pigment print. Edition 9 of 25. Nicola Erni Collection © Photo by Albert Watson
Foto Jan-Kees Steenman

Straatmode: stijl op de stoep

Ondertussen observeren straatmodefotografen mensen met verschillende sociale achtergronden in de stad. Ze brengen met hun straatfoto's het echte leven in beeld, de echte mode; van de wijde pijpen van de sixties tot de grote schouders van de jaren 80. Straatmodefotografen als Bill Cunningham en Scott Schuman doen er alles aan stijliconen en bezoekers van fashion weeks voor hun lens te krijgen. De stijl van de straat schopt het steeds vaker tot de catwalk.

Esther Haase, The Fearless Lola Walking the Lion King, for Stern, Miami, 1999. Pigment print, printed 2018. Edition 5 of 10. Nicola Erni Collection © Esther Haase.
Amy Arbus, Flip Family, 1987. Vintage gelatin silver print. Edition 3 of 25. Nicola Erni Collection © Amy Arbus, Courtesy of CLAMP, New York.

Het perfecte plaatje

Mode die de straat niet haalt, is geen mode: het zijn de beroemde woorden van de iconische Franse ontwerpster Coco Chanel. En ze had gelijk: de tentoonstelling laat zien hoe haute couture en straatmode al decennialang verbonden zijn. De wereldberoemde modefoto's tonen niet alleen de ontwikkeling van stijl en smaak, ze weerspiegelen óók een tijdsbeeld. Een inspirerende en flitsende ode aan de mode!

Foto Jan-Kees Steenman
Foto Jan-Kees Steenman
Foto Jan-Kees Steenman

Met de blik van nu

Ideaalbeelden, genderstereotypes en diversiteit – of het gebrek eraan: de modewereld kent veel gezichten. Want alles wat buitenaf mooi lijkt, hoeft dat niet per se te zíjn. Wat maakt iets een modefoto? Is dat de kleding, de styling, de fotograaf of het platform? Experts, zoals Vogue hoofdredacteur Yeliz Çiçek, make-up artist en genderdiversiteitseducator Sharmilia Vooren en Patta's creative director Vincent van de Waal schijnen hun licht op actuele thema's in een video die te zien is in de tentoonstelling.

Ontdek meer