Geweest
22 december 2022 t/m 30 juli 2023

Jenny Imker

Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant

Jenny Ymker (Castricum, 1969) heeft dit jaar de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant gewonnen. De basis van Ymkers werk bestaat uit foto's. Deze foto's zet ze om in wandtapijten, lichtkastjes en filmloops. Speciaal voor het museum heeft Ymker twee nieuwe kunstwerken gemaakt: een wandtapijt en videowerk. Op dit moment zijn deze twee werken te zien samen met een wandtapijt uit haar eigen collectie.

Over Jenny Ymker

Ymker woont en werkt in Tilburg. Ze heeft in binnen- en buitenland geëxposeerd, waaronder Stedelijk Museum Breda, Museum De Fundatie en Stedelijk Museum Zwolle. Ook heeft ze internationale prijzen gewonnen.

Als een regisseur maakt Ymker haar eigen voorstellingen. Wist je dat ze zelf altijd de hoofdrol vervult? Met haar rug naar je toe, trekt ze je als kijker mee om je te laten verdwalen in haar landschappen. Haar werk heeft een spannende tweeledigheid, namelijk een zachte humor die zich met het absurde vermengt. Je ziet vaak een mens in constante confrontatie met de wereld, terwijl de wereld ieder antwoord schuldig blijft. Bijzonder, hè?

"Ik heb een tijdlang in de zorg gewerkt. Daar is het mij duidelijk geworden dat als iemand niet meer in staat is over een gebeurtenis te vertellen, hoe klein dan ook, het gevoel van betekenis hebben, het gevoel dat je ertoe doet, langzaam verdwijnt. Wij zijn onze verhalen."

— Jenny Ymker

VERHALEN OPROEPEN

Ymker zet scenes om in prachtige beelden. Op deze manier probeert ze verhalen op te roepen als je naar haar werk kijkt. Deze situaties beeldt ze niet letterlijk uit, zodat er ruimte blijft voor je verbeelding. Voor Ymker geldt verhalen vertellen als een belangrijk onderdeel van ons bestaan.

Jenny Ymker, Detail uit History, 2022, wandtapijt. Collectie Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch. Schenking Will en Jan van Hoof Fonds in het kader van de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant, 2022.
Kleurenkaart voor History (2022)
Jenny Ymker, History, 2022, wandtapijt. Collectie Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch. Schenking Will en Jan van Hoof Fonds in het kader van de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant, 2022.

Over de kunstprijs

De Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant is een oeuvreprijs toegekend aan Brabantse kunstenaars met een succesvol kunstenaarsparcours. De kunstprijs wordt voor de vijfde keer uitgereikt aan een Brabantse kunstenaar met bewezen talent. De laureaat wordt gekozen door Het Noordbrabants Museum, waarna de kunstenaar de opdracht krijgt om in een tijdsspanne van maximaal één jaar een kunstwerk voor het museum te vervaardigen. Dit werk wordt vervolgens toegevoegd aan de collectie. Eerdere laureaten waren Eelco Brand, L.J.A.D. Creyghton, Margriet Luyten en Michaël de Kok. Voor de winnaar maakt Sabina Timmermans een bronzen sculptuur. 

De kunstprijs is een initiatief van het Will en Jan van Hoof Fonds en Het Noordbrabants Museum.

Luistertip

In december 2022 was Ymker te gast bij het radioprogramma Grensgeluiden. Heb jij haar optreden gemist?

Ontdek meer