Geweest
29 oktober 2022 t/m 29 januari 2023

Wim Delvoye

Labour of Love

Speels, uitdagend en rebels. Dat zijn de kunstwerken van de Belgische kunstenaar Wim Delvoye. Zijn werk staat bol van de ambacht, maar ook van de tegenstellingen. In de eerste solotentoonstelling van de internationaal bekende kunstenaar in Nederland ontdek je een indrukwekkend overzicht van zijn werk, waarin niets is wat het lijkt.

Spelen met tegenstellingen

Wim Delvoye heeft een voorliefde voor traditioneel handwerk en ambacht. Dankzij zijn grenzeloze productiviteit zorgt dit voor een bijzonder uiteenlopende verzameling kunstwerken. Van in Delfts Blauw beschilderde gasflessen en gotische vrachtwagens, tot zijn glas-in-loodramen met röntgenfoto’s van het menselijk lichaam. Delvoye speelt graag met tegenstellingen. Hij zoekt steeds naar manieren om kunst en ambacht, populaire cultuur en klassieke kunst samen te brengen.

Foto ForLifeFotografie
Foto ForLifeFotografie

KIJK TERUG: GRATIS ONLINE LEZING

Heb jij al kennisgemaakt met het werk van Wim Delvoye? Zijn werk staat bol van de ambacht, maar ook van de tegenstellingen. Maartje Tegelaar vertelt je meer over de Belgische kunstenaar. Ons online aanbod bestaat uit twee versies. Hetzelfde verhaal, maar net iets anders gebracht. Kies de lezing die het beste bij jou past!

Van autobanden tot strijkplanken

Zonder moeite smokkelt Delvoye allerlei alledaagse voorwerpen de kunstwereld binnen, zoals autobanden, koffers en strijkplanken. Die combineert hij bijvoorbeeld met waardevolle materialen of godsdienstige afbeeldingen. Dat levert vreemde en verwarrende combinaties op waardoor je de ruimte krijgt om op een andere manier naar herkenbare onderwerpen te kijken.  

Wim Delvoye, Dump Truck, 2012. c/o Studio Delvoye, Pictoright Amsterdam 2022.
Wim Delvoye, Untitled, 2017. Courtesy of the Saudi Ministry of Culture, c/o Studio Delvoye, Pictoright Amsterdam 2022.

Wereldwijd samenwerken

Wim Delvoye werkt samen met specialisten over de hele wereld. Hij gaat op bezoek bij ambachtelijke werkplaatsen en fabrieken in allerlei landen op zoek naar de hoogste kwaliteit. Een goed voorbeeld is zijn serie aluminium reiskoffers, die hij door Iraanse metaalbewerkers liet versieren.

OVER DE KUNSTENAAR

Wim Delvoye bekijkt onze samenleving kritisch en met een knipoog. Delvoye krijgt veel internationale belangstelling met zijn werk zoals met zijn serie Cloaca's. Zijn werk is te zien in musea over de hele wereld. Eerder had hij solotentoonstellingen in onder andere het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Brussel, Louvre Parijs en Mudam Luxembourg. Wim Delvoye: Labour of Love is de eerste solotentoonstelling van Wim Delvoye in Nederland.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:
Bestel de catalogus

Thuis op je gemak verder lezen? Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met teksten van cultuurjournalist Anneke van Wolfswinkel en Jacqueline Grandjean, directeur van Het Noordbrabants Museum. De publicatie is te koop bij de (online) boekhandel en Museumshop. Ook leuk om cadeau te doen!

€ 24,95 Naar de site

Ontdek meer