Geweest
24 januari t/m 5 juli 2020

Brabantse Nieuwe: Joran van Soest

I love you still, I loved you

In de tentoonstelling I love you still, I loved you verleidt Joran van Soest (1994) je als toeschouwer. Hij neemt je mee op een zoektocht naar een nieuwe ruimte. In deze ruimte, vol inspiratie en spanning, leren mensen elkaar beter begrijpen. Deze tentoonstelling laat zien waar de kunstenaar nu staat, waar hij vandaan komt en waar hij heen wil.

Over zijn werk

Meerdere waarnemers van hetzelfde fenomeen hebben allemaal een uniek beeld, maar daar neemt Van Soest geen genoegen mee. Hij wil door een geïnspireerde interactie tussen die beelden nieuw begrip kweken. In wat hij de 'intersubjectieve ruimte' noemt, een niet fysieke maar wel heel reële plek, delen mensen verhalen. Mensen geven er kleur aan hun identiteit. Deze ruimte ontwikkelt zich steeds verder en herbergt de parachute en de zeppelin, twee objecten die blikverruiming en onbereikbaarheid symboliseren. Van Soest geeft ook zichzelf bloot. Hij zet zichzelf soms neer als onwetend, onschuldig kind, maar even verderop etaleert hij zijn lichaam zonder gêne.

Joran Van Soest, I Still Love You, 2019. Beeld uit video collectie kunstenaar
Joran van Soest, The Fragmented Boy, 2019. Particuliere collectie

Verschillende technieken

Het werk van Van Soest speelt met verwarring en onschuld, maar verliest zelf gaandeweg zijn onschuld. Het weet de toeschouwer te verleiden tot een poging om juist dát te zien waar de mens blind voor is: het gezichtspunt van de ander. De kunstenaar combineert en stapelt verschillende technieken: van olieverf en inkt tot filmstill en bewegend beeld. De rijke beeldentaal zet aan tot een gesprek.

Brabantse Nieuwe, mede mogelijk gemaakt door Avans Hogeschool.

Ontdek meer