Geweest
26 november 2021 t/m 11 september 2022

Michaël de Kok

Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant

Schilder Michaël de Kok (Hilvarenbeek, 1958) is dit jaar de winnaar van de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant. De Kok is opgegroeid in een kunstenaarsfamilie en woont en werkt inmiddels in Tilburg. Hij kent veel waardering in België, maar exposeerde ook in New York. In zijn herkenbare werk staat het landschap centraal. Hij schildert het landschap op basis van zijn eigen herinneringen.

Zijn eigen herinneringen kunnen een koude winternacht of mooie herfstdag zijn. De Kok verbeeldt wolken, bergen, grasvlaktes, valleien en meren met fraaie kleurvlakken, subtiele schakeringen en spannende contrasten. Bij sommige doeken lijkt het landschap een kwartslag gedraaid, waardoor de horizon verticaal loopt. De schilderijen tonen de oneindigheid van het landschap en stralen daarmee een adembenemende stilte uit.

Michaël de Kok, Untitled (Valley), 2011. Collectie Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch. Schenking Will en Jan van Hoof Fonds in het kader van de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant, 2021

Abstractie en figuratie

Voor de prijs heeft Het Noordbrabants Museum drie kunstwerken geselecteerd. Deze geven een goed overzicht van het oeuvre van de kunstenaar. In de loop van zijn schilderscarrière beweegt De Kok zich steeds tussen abstractie en figuratie. Beide gaan naadloos in elkaar over. Dit maakt zijn werk zo bijzonder, terwijl het landschap altijd het uitgangspunt blijft. Zijn schilderijen zijn een onderzoek naar hoever hij kan gaan in het abstraheren ervan. Ook heeft De Kok een subliem gevoel voor kleur.

Foto Ruud Balk

Over de kunstprijs

De Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant is een oeuvreprijs toegekend aan Brabantse kunstenaars met een succesvol kunstenaarsparcours. De kunstprijs wordt voor de vierde keer uitgereikt aan een Brabantse kunstenaar met bewezen talent. De laureaat wordt gekozen door Het Noordbrabants Museum, waarna de kunstenaar de opdracht krijgt om in een tijdsspanne van maximaal één jaar een kunstwerk voor het museum te vervaardigen. Dit werk wordt vervolgens toegevoegd aan de collectie. Eerdere laureaten waren Eelco Brand, L.J.A.D. Creyghton en Margriet Luyten.

De kunstprijs is een initiatief van het Will en Jan van Hoof Fonds en Het Noordbrabants Museum.

Ontdek meer