Geweest

De industriële natuur van Kranen/Gille

11 februari t/m 14 mei 2017

In 2007 ontwerpen Jos Kranen en Johannes Gille de stoel A Forest Chair. Nog datzelfde jaar wordt de stoel getoond op designbeurzen in Milaan en Miami. Een vliegende start voor het design duo Kranen/Gille, dat in de daaropvolgende jaren vanuit hun studio in 's‑Hertogenbosch met succes werkt aan een eigenzinnig oeuvre.

Tienjarig jubileum

Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum toont Het Noordbrabants Museum van 11 februari t/m 14 mei 2017 De industriële natuur van Kranen/Gille, de eerste museale solotentoonstelling over het tweetal. Kranen/Gille tekent zelf voor het ontwerp van de tentoonstelling. Een mix van prototypes, vrij werk en producten voor design labels illustreren de hoogtepunten en ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar. In totaal zo'n 40 ontwerpen waaronder een nieuw, niet eerder getoond werk, een kroonluchter in de serie Plant.

Kranen/Gille, Plant Lamp Large Gold, staal, bladgoud en pyrex glas, 2008. Foto Frans Lossie
Kranen/Gille, Tesla 1, Plant Lamp, A Forest Chair, MECK vaas Android, Plant Table Marble, BASE klok. Foto Studio Boot/Femke Reijerman
Foto Joep Jacobs
Foto Joep Jacobs

Industriële natuur

Een andere inspiratiebron voor Kranen/Gille is de vormgeving van industriële bouwwerken als booreilanden, scheepswerven en onderzeeërs. Projecten van een enorme omvang, die nooit zijn ontworpen om mooi gevonden te worden. In hun ontwerpen brengt Kranen/Gille de vormen en materialen van deze constructies terug naar gedetailleerd uitgewerkte gebruiksvoorwerpen. De vormgeving van de tentoonstelling is ook gebaseerd op deze industriële inspiratie.

Over Kranen/Gille

Naast een fantasierijke geest, delen Jos Kranen (Tegelen, Nederland, 1977) en Johannes Gille (Marburg, Duitsland, 1979) een zwart gevoel voor humor. Rap na hun afstuderen aan de Design Academy in Eindhoven starten ze samen hun ontwerpbureau.

In het begin maakt het duo vooral ambachtelijke, exclusieve producten in een lage oplage. Daarmee trekken ze snel de aandacht van galeries en internationale verzamelaars. De afgelopen jaren ontwikkelde Kranen/Gille ook een sterk netwerk van design labels, waaronder Pode, Functionals en Cor Unum. Hierdoor zijn hun ontwerpen ook bereikbaar voor een breed publiek.

Foto Studio Boot/Femke Reijerman

Twee onder een dak

Deze tentoonstelling onderdeel uit van het programma ter gelegenheid van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design. Design Museum Den Bosch presenteert t/m 11 juni 2017 de tentoonstelling De laatste avant-garde. Radicaal design in Italië 1966 -1988. Twee designexpo's onder een dak.

Ontdek meer