Geweest
9 oktober 2021 t/m 13 februari 2022

Picasso's Suite Vollard

De man, de muze, de mythe

Uit de collectie van de Fundación MAPFRE

Pablo Picasso (1881-1973) werkt in de jaren dertig aan het absolute hoogtepunt van zijn grafisch werk: de Suite Vollard. De uit honderd etsen bestaande serie vormt een afspiegeling van zijn leven en geeft een inkijk in Picasso's creatieve denkwereld. Intieme schetsen die gaan over zijn liefde voor vrouwelijk schoon, erotiek, het kunstenaarschap, zijn bewondering voor Rembrandt en zijn vriendschap met kunsthandelaar Ambroise Vollard.

De man

Een kunstenaar van de 'lijn': met een snelle beweging van de hand tekende of schilderde Picasso een vogel, een vrouwengezicht of welke afbeelding dan ook. Zo helder als de door hem getekende lijn, zo bruisend was zijn leven en zo turbulent zijn relatie met geliefden. Hij was het voorbeeld van de mediterrane levensgenieter, macho, vrouwenverslinder. De van oorsprong Spaanse kunstenaar vestigt zich rond 1900 in Parijs. In de 20ste eeuw was de stad het absolute centrum van de vernieuwende kunst. Picasso bezocht de cafés en bordelen van Montmartre, had contact met avant-gardistische dichters, schrijvers en kunstenaars zoals Henri Matisse en Georges Braque en nam alle nieuwe kunstbewegingen in zich op. Zo kwam hij tot zijn baanbrekende meesterwerken, waaronder de prenten van de Suite Vollard.

Dora Maar (1907-1997), Picasso werkend aan Guernica, 1937. © Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais

De muze

Vrouwen spelen een belangrijke rol in het leven van Picasso, wat wordt weerspiegeld in de prentenserie. De hoofdrol in Suite Vollard is weggelegd voor Marie-Thérèse Walter. Op 17-jarige leeftijd ontmoet zij de veel oudere - al getrouwde - Picasso in een groot warenhuis in Parijs. Hij wordt gegrepen door haar klassieke gelaatstrekken en spreekt haar aan. Marie-Thérèse wordt zijn muze en geliefde. Haar verschijning met herkenbaar silhouet is door de hele Suite Vollard te vinden. Picasso's houding tegenover vrouwen was complex en vandaag de dag zelfs ondenkbaar, maar hij verbergt hierover in de prentenserie niets. De spanning van zijn liefdesleven is in de Suite Vollard dan ook goed voelbaar.

Marie-Thérèse Walter, Juan-les-Pins, 27 juli 1932 © Archives Maya Widmaier-Ruiz-Picasso
© Pablo Picasso, Naakte vrouw zittend, met hoofd rustend op hand, 1934. c/o Pictoright Amsterdam 2021

De mythe

Picasso liet zich veel inspireren door de Griekse mythologie. In de Suite Vollard komt het figuur van de minotaurus veelvuldig voor. Een monsterachtig wezen dat half mens, half stier is en leeft van mensenvlees. Picasso identificeerde zichzelf met de stier als toonbeeld van kracht, maar ook met het beestachtige van de minotaurus.

© Pablo Picasso, Minotaurus met een beker in zijn hand en een jonge vrouw, 1933. c/o Pictoright Amsterdam 2021

De serie compleet

De Suite Vollard dankt zijn naam aan de vooraanstaande Parijse kunsthandelaar en verzamelaar Ambroise Vollard. Hij steunde Picasso aan het begin van zijn loopbaan en gaf opdracht tot het maken van de Suite Vollard. De prenten voor deze reeks werden in meerdere oplages gedrukt, maar helaas kon Vollard zijn ambitie om de reeks etsen als luxe boek uit te geven niet waarmaken. Twee jaar na voltooiing van de reeks kwam Vollard om bij een tragisch auto-ongeluk. De prenten raakten verspreid. Slechts een beperkt aantal complete series bleef bewaard, waaronder deze reeks in de collectie van Fundación MAPFRE in Madrid.

Met dank aan
Meer weten?

De 100 etsen uit de Suite Vollard van Pablo Picasso geven een inkijk in zijn denkwereld. Steeds als je kijkt, ontdek je iets anders. In de catalogus kun je ze allemaal eindeloos bewonderen. Verkrijgbaar in onze Museumshop, de website van WBOOKS en de boekhandel.

€ 24,95 Bestel online

Ontdek meer