Altijd te zien

Simon Heijdens

Lightweeds (Diezeplein)

Laat je betoveren door Lightweeds van kunstenaar Simon Heijdens: een digitale tuin! Zijn innovatieve lichtkunstwerk vol groeiende planten en bomen reageert op het weer, de veranderende seizoenen en bewegingen van voorbijgangers. Het is te zien op het Diezeplein aan de Waterstraat. Voor iedereen die erlangs wandelt, fietst of rijdt. Ook na sluitingstijd van het museum kun je genieten van kunst buiten onze museummuren.

Kijk eens anders naar natuur in de stad

Lightweeds op het Diezeplein laat je midden in de stad stilstaan bij de natuur. In een geprojecteerde 'tuin' groeien elke dag weer zaadjes van licht uit tot grote planten. Om net als in de natuur ook weer af te sterven. Heijdens aandacht voor de afnemende natuur in ons land laat hij op een nieuwe manier terugkeren in de stad.

Het lichtkunstwerk laat niet alleen de levensloop van planten zien, maar de planten veranderen mee met de seizoenen en reageren ook op het weer en de bewegingen van iedereen die er langsloopt. Waait het? Dan zie je de planten ritselen in de wind. Als het regent, deinen de planten zachtjes mee. Het lichtkunstwerk is ook overdag te zien, maar als het donker is dan betovert het werk je nog meer.

Simon Heijdens, Lightweeds (Diezeplein), 2022. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

"Kunstenaars laten je met hun werk anders kijken naar de wereld om je heen. Door de natuur nu eens in de Bossche binnenstad geprojecteerd te zien, ervaar je kunst op een onverwachte manier én ga je misschien anders kijken."

— Jacqueline Grandjean, directeur Het Noordbrabants Museum

Over de kunstenaar

Simon Heijdens (Breda, 1978) is internationaal bekend dankzij zijn Lightweeds. Zijn werk is over de hele wereld in meer dan 50 musea, galeries en openbare ruimtes te zien geweest. Ook het MoMA in New York heeft het werk van Heijdens opgenomen in de vaste collectie. Voor het Nederlandse Koninklijk Huis heeft hij tijdelijke kunstwerken voor staatsbezoeken ontworpen.

Simon Heijdens, Lightweeds (Diezeplein), 2022. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch
Simon Heijdens, Lightweeds (Diezeplein), 2022. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

Met dank aan

Het Noordbrabants Museum bedankt Stichting Vrienden van Het Noordbrabants Museum, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Stichting Zabawas, BPD Cultuurfonds, ABN AMRO Cultuurfonds, Cultuurfonds Pop-up gemeente 's-Hertogenbosch, Coovels Smits Stichting en de vele bezoekers die het afgelopen jaar ons hebben gesteund met donaties via de website. Dankzij hun steun kunnen we dit innovatieve lichtkunstwerk dagelijks delen met de stad.

Ontdek meer