Verwacht
6 juli t/m 27 oktober 2024

Veranderland

Maak je keuze: loop je zelf door de tentoonstelling Veranderland heen, of ga je met een podwalk op reis en luister je naar de verhalen van onder andere een boer, klimatoloog of activist? Raak geïnspireerd en kijk op een andere manier naar het landschap. Hoe is dit veranderd? En vooral: waardoor? Van 6 juli t/m 27 oktober 2024.

Josephus Augustus Knip of Mattheus Derk Knip, Gezicht op 's-Hertogenbosch met palingvissers, ca. 1825. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch
Leon Adriaans, Sterrenbos, 1996. Bruikleen Marc en Bea Bozon

Een andere blik

Kijk door de ogen van kunstenaars van toen en nu naar het veranderende landschap om ons heen. Soms lijkt een stuk natuur altijd al zo te zijn geweest. Maar klopt dat wel? Twee eeuwen aan kunst bieden een unieke mogelijkheid om dit te onderzoeken. Zie werken van bijvoorbeeld Vincent van Gogh, Piet Mondriaan, Henriëtte Ronner-Knip en Jan Sluijters.  

Hedendaagse kunstenaars onderzoeken veranderingen in de natuur in verschillende videokunstwerken. In Veranderland zie je de première van de nieuwe film van Erik van Lieshout. Hij werkte acht maanden in een boerderij in De Peel, de plaats waar hij opgroeide. Bekijk het humorvolle resultaat van gesprekken met boeren, politici, dierenactivisten en mensen uit de kunstwereld. Zijn vijf meter hoge konijn van stro is ook te bewonderen in een van de zalen.  

Hoe kijk jij naar de veranderingen om ons heen? 

Turfstekerij te Deurne. Foto Fotocollectie Nederlandse Heidemaatschappij. Bron: Nationaal Archief, Den Haag

Van binnen naar buiten

Veranderland houdt niet op binnen de museummuren. Een reisgids inspireert je om naar buiten te gaan met een wandel- en fietsroute in de omgeving van het museum, zoals Het Bossche Broek. Kom meer te weten over de veranderingen in het landschap, dat je misschien al heel goed dacht te kennen!

In het museum vind je ook een Landschapslab. Dit is dé plek om meer te ontdekken, te experimenteren en te delen over thema's uit de tentoonstelling. Houd onze website en social media in de gaten voor updates over het publieksprogramma, met onder andere een vrij toegankelijke avond, verschillende rondleidingen, lezingen en workshops. 

Ontdek meer