Nieuw
6 juli t/m 27 oktober 2024

Veranderland

Ontdek het landschap van toen, nu en later

Een tentoonstelling die inspireert om vooral niet in het museum te blijven. Dit klinkt misschien vreemd, maar het is nou precies de bedoeling in de tentoonstelling Veranderland. Ga zelf op onderzoek uit en kies je eigen weg: dwaal door de museumzalen, luister naar een podwalk of pak een reisgids vol weetjes mee. (Her)ontdek het landschap om ons heen, binnen én buiten de museummuren. Wat betekenen de veranderingen in het landschap voor ons?

Een andere blik op het landschap

Veranderland neemt je mee in het verhaal van altijd veranderende landschappen. Ontdek hoe kunstenaars het landschap als inspiratiebron gebruikten. Hoe zagen bijvoorbeeld Van Gogh of Mondriaan hun omgeving? En hoe laten hedendaagse kunstenaars, zoals Semâ Bekirović en Erik van Lieshout, ons kijken naar de manier waarop de mens met de natuur omgaat? En misschien wel de belangrijkste vraag: hoe gaan we vanaf hier verder? 

Foto Het Noordbrabants Museum
Foto Jan-Kees Steenman

Kijk, luister en ontdek

Veranderland is meer dan de kunstwerken die je ziet. Je kunt zelf de tentoonstelling verkennen: ga op onderzoek uit en lees meer over de werken in de Reisgids, laat je meenemen door de Podwalk en steek je handen uit de mouwen in het Veranderland Lab. Deze speelse ruimte vind je aan het einde van de tentoonstelling. Fantaseer over het veranderende landschap, gooi de kaart van Brabant op z'n kop en voeg je eigen ideeën aan het landschap toe. Hoe ziet jouw ideale omgeving eruit? Ga zitten (of liggen) en luister naar de verhalen van Veranderland – verschillende experts van het land die je kunnen inspireren met hun ervaringen en verhalen.

Foto Ben Nienhuis
Foto Jan-Kees Steenman
Foto bymarjo

Ook te zien: film Erik van Lieshout

Première-alert! De Gloeiige, de nieuwe film van Erik van Lieshout, draait non-stop in het museum. Met de tentoonstelling Veranderland gaat deze film in première. Erik brengt voor- en tegenstanders van een nieuwe konijnenfarm in de Peel in beeld. Hij praat met boeren, dierenactivisten en politici in Brabant. En het resultaat? Een humoristische kijk op het landschap, compleet met een gigantisch konijn van hooi. De Gloeiige duurt ongeveer een uur en draait zes keer per dag tussen openings- en sluitingstijd.

Foto Jan-Kees Steenman
Foto Ben Nienhuis

Ook te doen: van wandel-workshops tot Podwalk

Waar de tentoonstelling eindigt, gaat het verhaal en avontuur verder: stap de museumtuin in, door de straten van Den Bosch naar Het Bossche Broek op 5 minuten lopen van het museum. Ervaar hoe onze voorouders keer op keer het landschap anders hebben ingericht. Van wandel-workshops in de natuur tot de Podwalk bij de tentoonstelling. Bekijk de volledige agenda vol activiteiten onderaan de pagina. Om het makkelijk te maken, hebben we alvast vier activiteiten voor je uitgelicht.

Voor in je agenda

Bekijk het hele programma

Ontdek meer