Magazine

Wat Blijft: een verzameling bijzondere verhalen

Door Charlotte Fijen — 15 december 2022

Sinds 1 december is in het Koetshuis een bijzondere lading uitgestald. Het is de lading van binnenvaartschip Oostenwind. Alle objecten uit het ruim van het schip zijn gelost bij Het Noordbrabants Museum. Deze objecten samen vertellen het verhaal van 200 jaar Zuid-Willemsvaart. Grote en kleine verhalen over het kanaal zijn samengebracht door beeldend kunstenaar Monique Broekman tijdens een 122 km lange vaartocht.

Van Den Bosch via Veghel en Weert naar Maastricht en Luik

Het project van Broekman duurde meer dan drie jaar. In die tijd heeft ze met Oostenwind een tocht afgelegd van Den Bosch via Veghel en Weert naar Maastricht en Luik. Bij elke stop werden nieuwe verhalen toegevoegd aan de persoonlijke geschiedenis van het kanaal. Broekman schilderde portretten, maakte films en er werd over oude kanaalfoto's geborduurd. Zo ontstond uiteindelijk een bonte verzameling verhalen die t/m 18 december 2022 in het Koetshuis te zien is.

Het Noordbrabants Museum zelf droeg ook een steentje bij door de brokstukken van stoomschip Jan van Arkel, dat in 1849 ontplofte in Den Bosch, beschikbaar te stellen voor de pop-up expo.

Filmstill uit de video over Myriam Tijdink. Foto Monique Broekman
Foto Ronny Witting

Ervaringen van bezoekers

'Het kanaal leeft', zou je kunnen stellen na een bezoek aan Wat Blijft. Niet alleen de objecten vertellen levendige verhalen, ook bezoekers vertellen enthousiast hun kanaalverhalen na het zien van de pop-up expo. Wat opvalt is de betrokkenheid bij het kanaal en bij het kunstproject. Veel mensen volgen Broekman en haar vaartocht al langer, ze zijn suppoost geweest op het schip, hebben een object uitgeleend of leveren een bijdrage aan de verjaardagskalender. Nu alles samenkomt in het Koetshuis levert dit mooie reacties op, zo schrijft bezoeker Simone: "Wat een mooi resultaat, lange adem om dit voor elkaar te krijgen en vooral liefdevolle aandacht voor de mensen die samen een passie delen met het water 'de Zuid-Willemsvaart' in de hoofdrol."

Foto Wat Blijft
Foto Wat Blijft

Naast bewondering voor de hoeveelheid herinneringen die over de Zuid-Willemsvaart verzameld zijn, vinden bezoekers het ook speciaal dat er zoveel aandacht is voor verhalen van gewone mensen. Bezoeker Jos van Bruggen schrijft bijvoorbeeld: "Geschiedenis gaat meestal over 'belangrijke' mensen. Dit gaat allemaal over gewone mensen en ook vooral alledaagse zaken. En juist dat maakt deze mensen heel bijzonder."

En precies dat is waar Wat Blijft over gaat: bijzondere verhalen over bijzondere mensen die een band hebben met de Zuid-Willemsvaart. Hoe klein sommige verhalen ook zijn, ze verdienen aandacht en herinnering.

Charlotte Fijen is kunsthistoricus en heeft geschreven voor o.a. Metropolis M en Witte Rook. Ze heeft Kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. In 2021 rondde ze de master Curating Art en Cultures af aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Gerelateerde artikelen