Jan Sluijters

Liesje is jarig

Veel mensen komen ervoor terug: het schilderij Liesje is jarig van Jan Sluijters. Misschien omdat het kleurrijke doek, met daarop een klein meisje met haar poppen, stiekem even doet terugdenken aan vroeger.

Vanaf 1914 liet Sluijters zijn wilde, experimentele jaren achter zich en verlegde hij zijn focus naar het schilderen van portretten. Hij maakte ze meestal in opdracht – dat leverde hem het imago van society schilder op – maar liet zich ook graag inspireren door zijn direct omgeving. Familieleden lieten zich graag door hem vastleggen. "De heele wereld voor mijn inspiratie ligt hier in een kring van vijf en twintig meter om heen", zei hij daar zelf over. "Ik reis niet. Hier vind ik alles wat ik schilder: mijn vrouw, m'n kinderen, deze meubelen, 'n paar vazen en pullen, de bloemen, ja, deze cactusplanten, en nu en dan een modelletje."

Verjaardagswerk

Ook zijn dochter Lies schilderde hij graag, bijvoorbeeld op haar verjaardag in 1929. Lies bleef lang thuis bij haar ouders wonen; dat verklaart waarschijnlijk waarom haar vader háár van alle kinderen het meest portretteerde. Haar karakteristieke oogopslag blijft ook in latere portretten altijd dezelfde. Lies had overigens zelf óók talent voor tekenen en schilderen. Ze volgde een opleiding aan de Rijksakademie.

Jan Sluijters, Liesje is jarig, 1929. c/o Pictoright Amsterdam 2022

Praktische informatie

Titel
Liesje is jarig
Vervaardiger Jan Sluijters
Datum 1929
Materiaal olieverf op doek
Grootte 132 x 115 cm

Ontdek meer