Annemarie Busschers

Tia

Ze begint haar kunstenaarschap met fantasievolle tekeningen en laat zich onder meer inspireren door Jheronimus Bosch. Dat verandert met de geboorte van haar zoon, die last heeft van eczeem. Het is het begin van Annemarie Busschers' monumentale portrettenreeks, met oog voor detail, huid én haar.

What you see is what you get. Annemarie Busschers ('s-Hertogenbosch, 1970) neemt dat in haar portretten vrij letterlijk. Van moedervlek en litteken, tot wallen en rimpels; alles wat ons mens maakt werkt ze tot in detail uit op het doek. Niets verhullend geeft ze de geportretteerde en diens huid weer. Voor Busschers zijn dit dé karaktertrekken van iemands leven.

Annemarie Busschers, Tia, 2015. Schenking Wilma en Ger van Dam/MALcollection. c/o Pictoright Amsterdam 2021

Nooit uitgekeken

Haar vergrotingen imponeren door het formaat, maar verbloemen niets. Het maakt haar schilderijen in hun onvolmaaktheid confronterend, maar door de details word je uitnodigend om je erin te verdiepen. Ook Tia is een portret waar je naar kunt blijven kijken. Busschers maakt voornamelijk portretten van de mensen om haar heen. Op basis van foto's bouwt ze het portret in lagen op.

Nalaten aan cultuur

Nalaten aan cultuur: daar weten Ger van Dam en Wilma Kuiper uit het Groningse Loppersum alles van! Al jarenlang verzamelt het koppel hedendaagse kunst. Dit willen ze graag delen met onze museumbezoekers. Het werk Tia sluit perfect aan bij onze verzameling hedendaagse kunst. Wij hebben de schenking van Ger en Wilma dan ook met veel plezier opgenomen in onze vaste collectie.

Praktische informatie

Titel
Tia
Vervaardiger Annemarie Busschers
Datum 2015
Materiaal Doek, acrylverf, potlood
Grootte 250 x 160 cm
Creditline Schenking Wilma en Ger van Dam/MALcollection

Ontdek meer