Mark Manders

Unfired Clay Torso

Als kunstenaar is Mark Manders (Volkel, 1968) altijd in ontwikkeling. Zijn oeuvre is dan ook nooit precies te definiëren. En dat maakt het júíst zo intrigerend. Kijk maar naar dit sculptuur.

Ieder werk is voor Manders een 'zelfportret als gebouw': een denkbeeldig huis waarin de kunstenaar zijn dromen, gedachten en herinneringen samenbrengt. Vergelijk het met een encyclopedie. In principe is het altijd af, maar tegelijkertijd blijft het groeien en veranderen. Elk werk van Manders is een object op zich, maar functioneert óók in een groter geheel, namelijk in zijn persoonlijke waarnemingen en interpretaties van de wereld.

Schijn bedriegt

De sculpturen van de internationaal bekende Manders hebben vaak een stoïsche uitstraling en doen denken aan de figuren in Romeinse en Griekse beelden. De kunstenaar over zijn sculpturen: "Al mijn werk geeft de impressie dat het nét af is, achtergelaten door de maker." Schijn bedriegt! Dit geldt trouwens ook voor Manders' materiaalgebruik. Wat lijkt op zachte bewerkte klei, is in werkelijkheid beschilderde epoxy of brons, zoals bij Unfired Clay Torso het geval is. Een menselijk figuur in brons, afgewerkt alsof het van keramiek is. Wauw!

Praktische informatie

Titel
Unfired Clay Torso
Vervaardiger Mark Manders
Datum 2014
Materiaal Brons, verf, hout
Grootte 123 x 50 x 53 cm
Creditline Aangekocht met steun van de VriendenLoterij

Ontdek meer