Cornelis van Spaendonck

Koolroos

De Tilburgers Gerard (1746-1822) en Cornelis (1756-1839) van Spaendonck werden wereldberoemd in het Parijs rond 1800. Wie zijn deze broers en wat maakte hen zo geliefd?

Twee broers uit een Tilburgs gezin met vijf kinderen. Bijna tien jaar verschil in leeftijd, maar allebei ongekend creatief. Voor Gerard en Cornelis zat er maar één ding op: hun biezen pakken en afreizen naar Antwerpen, om daar het schildersvak te leren van Willem Jacob Herreyns (1743-1827). Gerard was de eerste die vertrok, een paar jaar later volgde Cornelis.

Bloemrijk

De broers specialiseerden zich er in de bloemschilderkunst en vertrokken na hun opleiding naar Parijs; hét centrum van de culturele wereld. Het toeval wilde dat bloemstillevens precies op dat moment enorm geliefd waren in de wereldstad. Dat zorgde ervoor dat Gerard snel een indrukwekkende carrière kon opbouwen: in 1776 stelde Koning Lodewijk XVI hem voor als koninklijk miniatuurschilder van bloemen, hij werd lid van de Académie Royale, het Institut de France én directeur van de Jardin des Plantes. Broer Cornelis werd op zijn beurt korte tijd artistiek directeur van de porseleinfabriek in Sèvres.

Cornelis van Spaendonck, Koolroos, ca. 1800. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch. Verworven met steun van de heer en mevrouw Willekens-Kooloos, het BankGiro Loterij aankoopfonds van de Vereniging Rembrandt en SNS REAAL Fonds.

Aan de macht

De machtswisselingen gedurende de Franse revolutie van 1789 hadden maar weinig invloed op de carrières van de broers. Sterker nog; ook bij de nieuwe machthebber viel het werk van Gerard in de smaak. In 1804 ontving hij van Napoleon het Légion d’honneur. Het lukte de broers in de jaren die volgden een behoorlijk fortuin op te bouwen, dat na hun dood in handen kwam van hun familie in Tilburg. Het legde de basis voor de textielfabrieken van de familie Van Spaendonck.

In het museum

Het werk van Gerard en Cornelis van Spaendonck in het echt zien? De collectie van Het Noordbrabants Museum bevat 34 kunstwerken van de broers, waaronder deze Koolroos van Cornelis van Spaendonck. Naast schilderijen zitten ook originele tekeningen, miniaturen op snuifdoosjes en een groot aantal botanische prenten in onze collectie. Op dit moment kun je hier een schilderij en twee snuifdoosjes van bewonderen.

Praktische informatie

Titel
Koolroos
Vervaardiger Cornelis van Spaendonck
Datum ca. 1800
Materiaal olieverf, marmer, paneel
Grootte 21,9 x 25,8 cm
Creditline Verworven met steun van de heer en mevrouw Willekens-Kooloos, de VriendenLoterij, het Aankoopfonds van de Vereniging Rembrandt en het SNS REAAL Fonds

Ontdek meer