Brabantse gastvrijheid zit in onze genen. We doen er alles aan om je bezoek zo prettig en makkelijk mogelijk te maken. Alle praktische informatie over de toegankelijkheid van ons museum vind je hier. Heb je een vraag of tip? Laat het ons weten via info@hnbm.nl of spreek tijdens je bezoek een museummedewerker aan. We helpen je graag verder!
ROLSTOEL, ROLLATOR EN SCOOTMOBIEL
Bezoek je het museum in een rolstoel, met een rollator of met een scootmobiel? Neem de hoofdingang aan de Verwersstraat. Via een rolstoelopgang bereik je het museum. De informatiebalie is verlaagd en alle pinapparaten beschikken over een lang snoer, zodat je er makkelijk bij kunt. Ook kun je gratis hulpmiddelen lenen, zoals krukjes, een rolstoel of een wandelstok.
PERSOONLIJKE BEGELEIDING
Bezoekers met een beperking mogen gratis een begeleider meenemen. Meld je daarvoor bij de helpdesk. Koop je vooraf tickets in de online ticketshop? Selecteer voor begeleiders dan de optie Gratis entree i.c.m. ander geldig toegangsbewijs. Geregistreerde blindengeleidehonden en SOHO-honden zijn hartstikke welkom in Het Noordbrabants Museum.
TIPS VOOR EEN RUSTIG MUSEUMBEZOEK
De drukte in het museum is moeilijk te voorspellen en hangt van een aantal dingen af, zoals de tijdelijke tentoonstellingen, de dag van de week en het tijdstip. Onze tip voor een rustig en relaxt museumbezoek: plan je bezoek buiten de weekenden en vakantieperiodes. Op doordeweekse dagen is het een stuk rustiger, vooral na 15 uur.
Heb je moeite met het bezoeken van ons museum tijdens reguliere openingstijden vanwege de vele prikkels? Iedere eerste zaterdagochtend van de maand organiseren wij een prikkelarme openstelling. Tijdens deze openstellingen zijn er minder bezoekers, is het lichtplan aangepast en hebben we een speciale rustruimte ingericht.
VERANDERLAND
Deze tentoonstelling bevat hooi en jutezakken. Voor bezoekers met allergieën of overgevoeligheden voor deze materialen raden wij aan om voorzorgsmaatregelen te nemen of contact met ons op te nemen voor meer informatie.
Kom je binnenkort naar het museum en wil je alvast je bezoek plannen? Neem dan op je gemak de plattegrond door.
PARKEREN
Er zijn een aantal aangepaste parkeerplaatsen in de buurt, waaronder één voor de ingang in de Verwersstraat en een paar op de Parade. Je kunt deze parkeerplaatsen niet reserveren. Let op: parkeren in de straten rondom het museum is alleen voor vergunninghouders.
OVERIGE VOORZIENINGEN
Door de liften zijn alle museumzalen toegankelijk per rolstoel en rollator. Ook zijn er aangepaste toiletten op de begane grond van het museum. Deze zijn te vinden bij elke toiletgroep. Deze voorzieningen zijn zelfstandig te gebruiken.
MUSEUMPLUSBUS
Wil je ons bezoeken, maar lukt dat niet meer zelfstandig? Het Noordbrabants Museum werkt samen met de MuseumPlusBus. De MuseumPlusBus – een initiatief van 14 musea en de VriendenLoterij – rijdt elke dag een groep senioren naar een van de deelnemende musea. Stap je in, dan geniet je van een geheel verzorgd dag-arrangement in het museum. Meer weten of een groep ouderen inschrijven? Kijk op de website van de MuseumPlusBus.
HET MUSEUM BIJ JE THUIS
Kun jij niet naar ons komen, dan komen wij gewoon naar jou toe! Voor sommige mensen komt een museumbezoek namelijk nog te vroeg vanwege het coronavirus of is een bezoek helemaal niet (meer) mogelijk. Met onze videotour wandel je thuis, vanuit je eigen stoel, digitaal door ons museum. Theatermaker en kunstliefhebber Lucas De Man neemt je mee op ontdekkingsreis door het museum en spreekt onderweg met onze experts.
Reken op een warm welkom van onze gastvrouw, een ommetje door de Paleistuin en alles over oude meesters en nieuwe namen. Alsof je er zelf gewoon even bent! Volg de tour op je desktop, laptop of iPad voor de beste ervaring.
Dat kunst een mooie opsteker kan zijn, bleek wel uit onze pop-up expositie in Brabantse woonzorglocaties. Omdat bewoners tijdens de eerste coronagolf niet naar buiten mochten, brachten we samen met Club Goud en ontwikkelpartner Future Talent Factory onze kunst naar hén toe. Dankzij deze pop-up expositie konden bewoners via levensgrote replica's toch op een veilige manier van kunst genieten.