Altijd te zien

Paleistuin

Kunstwerken in het groen

Ook onze Paleistuin is uit de kunst! Deze groene oase stamt uit het begin van de 19de eeuw en is het habitat van een monumentale rode beuk. Wist je dat de nieuwe vleugels van het museumcomplex speciaal om de boom heen zijn gebouwd? Ook een bijzondere verzameling beelden heeft in de tuin een plek gekregen. Doe jezelf een plezier en wandel tijdens je bezoek even naar buiten.

Brabantse beestenboel

Een koe, een varken en een kip. Guido Geelen (1961) liet zich voor deze beeldengroep in opdracht van het museum inspireren door een 19de-eeuws Brabants agrarisch tafereel. Hij modelleerde de diersculpturen in was en goot ze vervolgens uit aluminium. Het grappige aan dit trio is dat de beeldhouwer de gietkanalen liet zitten, waardoor ze deel uitmaken van het ontwerp. Origineel, toch?

Bossche beeldhouwer

Strijk neer op het terras van de MuseumBrasserie en je zit er met je neus bovenop: het bronzen beeld van de Bossche beeldhouwer Jean-Antoine van der Ven (1799-1866). Het beeld geldt als Van der Vens meesterwerk en gooide in zijn tijd ook al hoge ogen. Het beeld dat hier staat is niet het origineel, maar een afgietsel uit 1985 van het gipsmodel Eva en de slang. Leuk weetje: Koning Willem II bezat een marmeren exemplaar.

Turen vanaf het terras

Het terras van de MuseumBrasserie is misschien wel de beste plek om de beelden én rode beuk op je gemak te bekijken. De sprookjesachtige Paleistuin is bovendien een van de best bewaarde geheimen van de Bossche binnenstad. Ons museumrestaurant is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur. Bestel wat lekkers en geniet!

Ontdek meer