Brabantse Nieuwe
9 mei t/m 1 september 2024

Sarah Neutkens

Niets is ooit altijd

Sarah Neutkens (Eindhoven, 1998), is beeldend kunstenaar, componist, model én schrijver. Ze omschrijft haar leven als een totaalkunstwerk. Ze schrijft boeken, maakt muziek, foto's en video's. Ze heeft haar artistieke vaardigheden zelf aangeleerd en creëert puur vanuit gevoel.

Niets is ooit altijd

Voor deze tentoonstelling, getiteld Niets is ooit altijd, selecteerde Sarah beelden van momenten uit haar eigen leven. Dingen die haar opvallen en niet meer loslaten. Combinaties die haar inspireren zoals overeenkomsten in kleur, vorm, lichtval of onderwerp. De kleur in een café die perfect overeenkomt met een zonsondergang of een spiegeling in een raam op straat dat haar doet denken aan een fijne plek in huis. Rode draad is Sarahs fascinatie voor 'het moment': de spanning om ogenblikken vast te leggen, vlak voordat ze verdwijnen. Je voelt je onderdeel van hele persoonlijke momenten.

Sarah Neutkens, Elvis, 2023
Sarah Neutkens, Odalisque, 2023
Sarah Neutkens, Death of Venus, 2022
Sarah Neutkens, Antwerpen, 2023

Over de kunstenaar

Sarah heeft geen praktische opleiding gevolgd, ze is artistiek autodidact. En hoewel ze een kunsthistorische studie heeft gevolgd, is het juist niet nodig om deze kennis te hebben om naar haar werk te kijken. Het is juist belangrijk dat het werk voor iedereen toegankelijk is, je mag kijken en ervaren vanuit jezelf.

Sarah verlaat haar huis niet snel zonder pen en papier of camera op zak. Overigens is dat huis een van haar favoriete kunstwerken. Ze richt het vaak opnieuw in, wat zorgt voor steeds weer nieuwe samenstellingen en lichtinvallen die weer vastgelegd worden met een analoge camera of mobiele telefoon.

Sarah Neutkens, foto: Alexander Deprez
Wat is de Brabantse Nieuwe?

Onder de noemer Brabantse Nieuwe krijgen startende, veelbelovende kunstenaars uit Noord-Brabant een podium in Het Noordbrabants Museum. Avans Hogeschool maakt als partner van het museum deze tentoonstellingenreeks mede mogelijk en ondersteunt onze visie, dat ontwikkeling van talent en samenwerking hand in hand gaan. Deze reeks is doorlopend te zien in de Tuingalerij.

Eerder te zien