Pjotr van Leeuwen (Helmond, 1992) speelt als kunstenaar met de samenstelling van een geheel. Zijn werk is een constant materiaalonderzoek, waarbij hij verf met alledaagse objecten en andere materialen combineert. Hij voegt elementen toe of haalt ze juist weg, totdat het geheel voor hem klopt.
Bezoek de tentoonstelling:
Bron van inspiratie
De eenvoud en kracht van het alledaagse vormen een belangrijke bron van inspiratie. Het materiaal dat hij gebruikt is vaak toevallig gevonden, zoals een stuk zeildoek, karton, afgebroken plastic of een rubberen matje. Deze ruimtelijke materialen combineert hij door middel van lijm en verf op een plat vlak. Door een sprekende titel te geven aan het kunstwerk, voegt hij een extra dimensie toe. Er ontstaat steeds een nieuwe betekenis door deze gelaagde manier van werken. Het constant maken van nieuwe samenstellingen en verbindingen is voor Pjotr een niet-ophoudende zoektocht naar zijn eigen omgeving en zijn fascinaties.
Op zoek naar een balans
Van Leeuwen is in zijn werk constant op zoek naar een balans tussen de voorstelling op het doek en de mogelijke betekenis hiervan. Geen van beiden mag al te leidend zijn. Het abstraheren is een belangrijk middel om deze balans te behouden.
"Ik stel graag doelen en dromen. Die zijn zo gruwelijk fijn als ze uitvoerbaar en binnen handbereik zijn. Dan kunnen ze me motiveren", aldus Pjotr. We stelden hem vijf vragen.
Over de kunstenaar
Pjotr van Leeuwen (1992) studeerde in 2019 af aan Avans AKV St. Joost in ’s-Hertogenbosch en won de Lucasprijs voor zijn afstudeerwerk. Sindsdien exposeerde hij zijn werk in verschillende groeps- en solotentoonstellingen in Nederland en volgde er werkperiodes in samenwerking met Het Stedelijk Museum Breda en het Vincent van Goghhuis in Zundert.