16 september 2023 t/m 14 januari 2024

Brabantse Nieuwe: Hemaseh Manawi Rad

Stitched Narratives

Zij is geboren en opgegroeid in Nederland, haar ouders in Iran. Niet honderd procent het één, ook niet volledig het ander: Hemaseh Manawi Rad (Blaricum, 1995) valt naar eigen zeggen een beetje tussen wal en schip. Door het maken van kleurrijke wandtapijten is ze dat tussengebied gaan omarmen als haar eigen cultuur. In Stitched Narratives beeldt ze persoonlijke familieverhalen, jeugdherinneringen en dagboekfragmenten uit en laat daarmee het mooiste uit beide culturen zien. Een ode aan twee werelden die haar maken tot wie ze is. Te zien vanaf 16 september 2023 t/m 14 januari 2024.

Kleurrijke combinaties

"Textiel is tastbaar, je kunt er alle kanten mee op", vertelt Hemaseh. "Van knalroze en glitter, tot panterprint en zijde: de gekste combinaties op een wandtapijt zijn mogelijk. Het maakt dat mijn werk ergens tussen kunst en kitsch balanceert. Tegelijkertijd is het ook traditioneel door de liefdevolle verwijzing naar oude Perzische tapijten."

Leestip: vijf vragen aan

Met haar kleurrijke wandtapijten brengt Hemaseh Manawi Rad een ode aan de twee culturen die haar maken tot wie ze is: de Nederlandse en Iraanse. We stelden haar vijf vragen. Wanneer en waarom besloot ze bijvoorbeeld kunst te gaan maken?

Hemaseh Manawi Rad, Horses Dream of Leaving the Circus, 2022. Foto Vivian Bax
Hemaseh Manawi Rad, Riches to Rags / Rags to Riches, 2020. Foto Daniel Arthuus van Hillo

Herkenbare verhalen

Door de speelse manier van vertellen, maakt Hemaseh specifieke situaties en rituelen herkenbaar: van theedrinken en fruit pellen, tot het krijgen van een ouderlijke zegen. Hemaseh: "Voor veel mensen is hun culturele identiteit een ontdekkingstocht, als ik daarin een gevoel van herkenning kan overbrengen, zie ik mijn werk als geslaagd. Vroeger was ook ik erg op zoek, wilde ik per se ergens bij horen. Sinds ik dat meer heb losgelaten, weet ik steeds beter wie ik ben. Zonder mijn kunstenaarschap was dat denk ik niet gelukt."

Foto Jan-Kees Steenman
Foto Jan-Kees Steenman

Over de kunstenaar

Hemaseh Manawi Rad studeerde in 2018 af aan AKV St. Joost, BA of Fine Arts. Sindsdien woont en werkt ze in Eindhoven. Van 2020 tot 2021 deed Hemaseh het Inversie programma van Talent hub Brabant. In 2018 is Hemaseh genomineerd voor de JBZ award door het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch.

Ze exposeerde haar werk in verschillende groeps- en solotentoonstellingen waaronder Between Here and There bij Galerie Bart in Amsterdam, Art Rotterdam met Galerie Bart in Rotterdam, Bad Feminist bij Melkweg Expo in Amsterdam, Van Hier & Verder bij KunstLoc in Tilburg en Mixed Nuts; Tales of Our Own Perception als curator en kunstenaar bij MaMA in Rotterdam.

Foto Vivian Bax
Wat is de Brabantse Nieuwe?

Onder de noemer 'Brabantse Nieuwe' krijgen startende, veelbelovende kunstenaars uit Noord-Brabant een podium in Het Noordbrabants Museum. Avans Hogeschool maakt als partner van het museum deze tentoonstellingenreeks mede mogelijk en ondersteunt onze visie, dat ontwikkeling van talent en samenwerking hand in hand gaan. Deze reeks is doorlopend te zien in de Tuingalerij.

Eerder te zien