Klik hier om te doneren

Van Goghs Gordina

Help mee om Gordina thuis te houden

Van Goghs Gordina is een beetje van ons allemaal. Haar blik geeft een prachtig kijkje in de geschiedenis van Brabant, vol noeste arbeid en doorzettingsvermogen. We hebben de unieke kans om het schilderij te kopen. En om 'ons Sien' in Brabant te houden, hebben we je hulp hard nodig! Het is nu aan Brabant om de laatste kans te pakken. Help je mee? 

Tussenstand maandag 22 juli

Over het schilderij

Vincent van Gogh maakte Kop van een vrouw in maart-april 1885. Hij oefende met het schilderen om uiteindelijk een ingewikkelde compositie zoals De aardappeleters te kunnen maken. Dat werk wordt gezien als het absolute hoogtepunt van Van Goghs Brabantse periode, voor hij naar Parijs vertrok.

Helewise Berger, conservator 19de- en 20ste-eeuwse kunst: "Hoewel Van Gogh in aardetonen schilderde, zijn er veel kleuren te ontdekken. Dat maakt het schilderij uitzonderlijk en aantrekkelijk: een sleutelstuk in zijn oeuvre en daarmee in de collectie van Het Noordbrabants Museum."

"Dit is de laatste kans om dit belangrijke erfgoed voor Brabant te verwerven, voordat het voor altijd achter gesloten deuren verdwijnt."

— Jacqueline Grandjean, directeur van Het Noordbrabants Museum
Foto Jan-Kees Steenman
Foto Jan-Kees Steenman

Wie is Van Goghs Gordina?

Gordina de Groot, beter bekend als Sien, was een boerendochter uit Nuenen. Zij is een van de vijf mensen aan de tafel op het wereldberoemde meesterwerk De aardappeleters. Gordina stond vaak model voor Van Gogh. Ze hadden een nauwe band. Toen zij als ongetrouwde vrouw zwanger bleek, werd Van Gogh zelfs onterecht als toekomstig vader gezien. Van alle mensen die model voor hem stonden, weten we van slechts één met zekerheid de naam: Gordina de Groot. 

De sterke relatie met het meesterwerk uit zijn Brabantse tijd maakt het voor het museum een belangrijk schilderij. Van Gogh wist de uitdrukking van Gordina goed en op intieme wijze te vangen. Haar zorgelijke blik verraadt het zware arbeidersleven. Van Gogh legde Gordina met een doeltreffende hand in afwisselende brede en fijne penseelstreken vast. Gordina vormt dan ook het gezicht van Brabantse boerenleven en Van Goghs Nuenense periode. 

Vincent van Gogh, Kop van een vrouw (Gordina de Groot), maart-april 1885. Particuliere collectie

Hoe kun je meedoen?

Elke donatie, klein of groot, is ontzettend nodig. Via onderstaande button kom je terecht op de donatiepagina. Donateurs vanaf € 100 of meer, de Gouden Aardappeleters, ontvangen binnenkort een digitaal certificaat van bijdrage: zo heb je bijgedragen aan de koop van een échte Van Gogh. Ook wordt dan je naam – indien gewenst – een dag lang vermeld op de website van Het Noordbrabants Museum. Wil je dit liever niet? Laat het ons weten via info@hnbm.nl. Alle Gouden Aardappeleters ontvangen ook een uitnodiging voor een exclusief evenement in september. De precieze invulling volgt later. 

1 euro voor Gordina

Jong en oud wandelt het museum binnen om – letterlijk – 1 euro bij te dragen aan 'onze' Gordina. Maar ondanks alle mooie reacties, verhalen en donaties, zijn we er nog niet. Help jij mee om Gordina thuis te houden? 

Ontdek meer