Geweest
21 januari t/m 14 mei 2023

Brabantse Nieuwe: Vivian Ammerlaan

Waanplekken

Het werk van Vivian Ammerlaan (De Lier, 1994) is een persoonlijke zoektocht om het sublieme te verbeelden: het gevoel van ontzag en ontzetting. Het gaat over alles wat niet in woorden of beelden te vatten is, omdat het van een enorme en onsterfelijke schoonheid is en tegelijkertijd beangstigend. Ammerlaan laat zich inspireren door overweldigende landschappen en natuur. Ze werkt met digitale en analoge fotografie, en soms ook met video en installaties.

Over het werk van Vivian Ammerlaan

Ammerlaan haalt haar inspiratie uit een bijzondere gedachte: dingen die je niet in beeld kunt brengen, kun je onmogelijk verbeelden. Ze gaat aan de slag wetend dat ze haar doel niet zal bereiken; dat het experiment gedoemd is te mislukken. Maar juist dat vindt Ammerlaan zo interessant. Met materialen probeert ze impressies van landschappen en elementen te creëren. Deze noemt ze zelf 'waanplekken'.

Leestip: 5 vragen aan

Ammerlaan laat zich inspireren door landschappen en de natuur. "Het gevoel dat weidse plekken, en met name berglandschappen, je kunnen geven kan zo overweldigend zijn." We stelden haar vijf vragen.

Vivian Ammerlaan, Waanplekken 23, 2018.
Vivian Ammerlaan, Waanplekken 17, 2018.
Foto Ben Nienhuis
Foto Ben Nienhuis

Tegenstellingen

In het werk van Ammerlaan voel je de tegenstelling: de wereld met al zijn ongetemde wildernis en ongerepte plekken met je eigen handen proberen na te bootsen. Dit maakt het kijken naar haar werk juist zo interessant. Ammerlaan behaalde in 2016 haar bachelor Fotografie aan de AKV St. Joost.

Wat is de Brabantse Nieuwe?

Onder de noemer 'Brabantse Nieuwe' krijgen startende, veelbelovende kunstenaars uit Noord-Brabant een podium in Het Noordbrabants Museum. Avans Hogeschool maakt als partner van het museum deze tentoonstellingenreeks mede mogelijk en ondersteunt onze visie, dat ontwikkeling van talent en samenwerking hand in hand gaan. Deze reeks is doorlopend te zien in de Tuingalerij.

Eerder te zien