15 december

Nieuwe kunstinstallatie schijnt licht op de natuur in de stad

Het Noordbrabants Museum treedt buiten de museummuren en deelt Lightweeds (Diezeplein) van Simon Heijdens met voorbijgangers

De internationaal bekende kunstenaar Simon Heijdens (Breda, 1978) maakt al jaren furore met zijn Lightweeds, innovatieve lichtinstallaties vol groeiende planten en bomen. Zo is zijn werk opgenomen in de vaste collectie van het MoMA in New York. Het werk van Heijdens betovert de kijkers en herinnert hen, midden in de stad, aan de verstilling van de natuur. Het Noordbrabants Museum geeft Lightweeds (Diezeplein) een vaste plek in de binnenstad van Den Bosch en verbindt het museum met zijn omgeving. Te zien vanaf 16 december. 

Het vernieuwende werk van deze, oorspronkelijk uit Brabant afkomstige, kunstenaar is een aanvulling op de collectie. Een primeur, want voor het eerst krijgt het werk van Heijdens in Europa een permanente plek in de openbare ruimte. Het kunstwerk bevindt zich op het Diezepleintje naast het museum en is zichtbaar voor iedereen die erlangs wandelt, fietst of rijdt.  

Altijd in beweging

Lightweeds op het Diezeplein laat zich het beste omschrijven als een origineel, vernieuwend en verlichtend kunstwerk. In een geprojecteerde ‘tuin’ laat Heijdens elke dag weer digitale zaadjes ontspruiten. Deze groeien uit tot volwassen planten en sterven uiteindelijk ook weer af, zo laat Heijdens de hele cirkel van groei en verval zien. De planten volgen niet alleen de seizoenen, maar reageren ook op het weer en op beweging van toevallige voorbijgangers. Ze bewegen mee met de werkelijke wind. Ze trillen als mensen passeren en laten hun zaden vallen op de grond waar de wind ze weer wegblaast. Het lichtkunstwerk is overdag te bewonderen, maar zodra het donker is, wordt het werk intenser en ontstaat er een stadse nachttuin die zorgt voor een betoverende en feeërieke ervaring op het intieme pleintje terwijl het museum gesloten is.

“Kunstenaars laten je met hun werk anders kijken naar de wereld om je heen. En dat geldt zeker voor het werk van Simon Heijdens. Door de natuur nu eens in de Bossche binnenstad geprojecteerd te zien, ervaar je kunst op een onverwachte manier én ga je misschien anders kijken naar de bomen in de stad.” 

- Jacqueline Grandjean, directeur Het Noordbrabants Museum

Simon Heijdens, Lightweeds (Diezeplein), 2022. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

Aandacht voor de natuur

De scheve verhouding tussen mens en natuur is een actueel thema. De klimaatproblematiek is urgent en voor iedereen voelbaar. Met dit werk wil Simon Heijdens mensen in de stad laten ervaren hoe de natuur steeds reageert op seizoenen en weersomstandigheden. Door verstedelijking en de groeiende behoefte aan woningen verdwijnt de natuur steeds vaker uit onze leefomgeving. Steden doen kil en grijs aan. Met Lightweeds (Diezeplein) vraagt Heijdens aandacht voor dit maatschappelijke thema en laat hij de natuur terugkeren in de stad. 

De kunstenaar

Het werk van Simon Heijdens is zowel innovatief als esthetisch. Hij maakt wereldwijd furore door zijn pionierswerk op het gebied van de digitale lichtprojecties waarin hij gebruikmaakt van licht, techniek en beweging. Wereldwijd zijn de werken van Heijdens in meer dan 50 musea, galeries en in publieke ruimtes tentoongesteld. Daarnaast heeft Heijdens in opdracht van het Koninklijk Huis tijdelijke kunstwerken ontworpen voor staatsbezoeken.  

Twintig jaar in ontwikkeling

Simon Heijdens experimenteert al sinds 2004 met computer geprogrammeerde en -gegenereerde bomen en planten die groeien en bewegen dankzij sensoren die de weersomstandigheden en bewegingen rondom het kunstwerk meten. Inmiddels is de technologie in het werk zo verfijnd dat Lightweeds (Diezeplein) nu permanent getoond kan worden in de openbare ruimte. Het werk van Heijdens laat zien hoe digitale kunst ook in de tastbare wereld en de openbare ruimte haar plaats kan innemen.

Simon Heijdens, Lightweeds (Diezeplein), 2022. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

Met dank aan

Het Noordbrabants Museum bedankt Stichting Vrienden van Het Noordbrabants Museum, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Stichting Zabawas, BPD Cultuurfonds, ABN AMRO Cultuurfonds, Cultuurfonds Pop-up gemeente 's-Hertogenbosch en Coovels Smits Stichting. Dankzij hun steun kunnen we dit innovatieve lichtkunstwerk dagelijks delen met de stad.