Van 16 november 2024 tot en met 9 maart 2025 vindt in Het Noordbrabants Museum de eerste solotentoonstelling van Abdelkader Benchamma (Mazamet, 1975) in Nederland plaats. Benchamma zal in het museum een groots nieuw werk creëren. Met zijn getekende installaties maakt hij verbinding met het werk van Bruegel en de navolgers van Bosch en laat zo de grenzen tussen verschillende periodes vervagen. In Frankrijk werd de kunstenaar onlangs genomineerd voor de prestigieuze Marcel Duchamp-prijs.
Snel naar:
De getekende installaties van Benchamma stellen hoge eisen aan de tentoonstellingsruimtes. Ze transformeren deze tot wat hij ‘resonantieruimtes’ noemt: ruimtes die individuele en collectieve, geologische en spirituele herinneringen oproepen. Hij brengt zijn uitgestrekte, semi-permanente fresco’s rechtstreeks met inkt aan op de muren van het museum. Zo verandert de ruimte in een buitenaardse wereld van stromen en mentale landschappen. Grenzen vervagen tussen het herkenbare en het niet te onderscheiden, van het fysieke en het symbolische. Met zijn werk onderzoekt Benchamma de manier waarop wij kijken, hij is geïnteresseerd in geloof, mythische verhalen en kosmologische verschijnselen zoals zwarte gaten.
Verbanden
Benchamma’s omgang met de werken uit de collectie van Het Noordbrabants Museum draait vooral om verbanden. De kunstenaar belicht thema’s als herinnering en overleven, die een belangrijke rol spelen in ons mentale landschap. De tentoonstelling zoomt in op een bepaald type landschap, dat te zien is in sommige van de gravures. In dit landschap, een plaats van krachtmetingen, herinneringen en transformaties, zie je invloeden van de kwellingen van voorbije en toekomstige tijdperken. Tegen deze achtergrond is Benchamma geïnteresseerd in het idee om de ogenschijnlijk ononderbroken lijn tussen het verleden en het heden te laten verdwijnen.
Benchamma is gefascineerd door de simulacra, oftewel: de zich ontwikkelende, verzonnen landschappen, de doorbraken in de ruimte en de ‘gaten’ en doorgangen die in de werken van de oude meesters schuilgaan. Zijn belangstelling sluit aan bij bepaalde werken uit de collectie van het museum, zoals het door Jheronimus Bosch geïnspireerde De verzoeking van de Heilige Antonius. Het verhaal en de beeldtaal van dit werk vormden de uitgangspunten voor een hedendaags altaarstuk. Benchamma koos ook enkele zwart-wit gravures van Bruegel uit voor de tentoonstelling. Deze werken maken deel uit van de installatie, zodat er een geheel ontstaat dat niet tijdgebonden is. Ook ouder werk van Benchamma is te zien: tekeningen, animaties en steendrukken.
Ontmoetingen
Jacqueline Grandjean, directeur van Het Noordbrabants Museum, prijst Benchamma’s veelzijdige benadering van het tekenen: ‘Hij sluit aan bij de oudere werken door een ontmoeting met hun landschappen te organiseren en daaraan samengestelde lagen van abstractie en perspectief toe te voegen. Benchamma verkent in zijn werk de grenzen van de tijd en de verbeelding, van het onzichtbare en de werkelijkheid, en neemt ons mee naar verborgen werelden.'
Over de kunstenaar
Abdelkader Benchamma werd in 1975 geboren in Mazamet in Frankrijk. Hij woont en werkt in Parijs en Montpellier. Zijn artistieke ontwikkeling, die is gebaseerd op studies aan de École Supérieure des Beaux-Arts in Parijs en Montpellier, is uitgemond in een unieke stijl die wordt gekenmerkt door een samenspel van natuurlijke vormen en de monochrome kracht van zwart en wit. Hij ontleent inspiratie aan de literatuur, filosofie en astrofysica. Eerder exposeerde hij onder meer in The Powerplant Toronto (2023), Pola Museum of Art in Hakone (2019) en tijdens de Sharjah Biënnale (2017). Benchamma exposeert vanaf 2 oktober 2024 in het Centre Pompidou in Parijs en is genomineerd voor de Marcel Duchamp-prijs, die daar op 14 oktober 2024 wordt uitgereikt.