21 september

Indrukwekkend en rebels: ontdek Wim Delvoye in Labour of love

Persbericht

Speels, uitdagend, soms absurd - en niet zelden provocerend. Dat zijn de kunstwerken van de Belgische kunstenaar Wim Delvoye (Wervik, 1965) in een notendop. Zijn werk is bij vlagen controversieel, ambachtelijk en altijd vol tegenstellingen. In de eerste solotentoonstelling van de internationaal geroemde kunstenaar in Nederland ontdek je een indrukwekkend panorama van zijn werk, waarin niets is wat het lijkt. Wim Delvoye: Labour of Love is te zien van 29 oktober 2022 tot en met 29 januari 2023 in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.

Wim Delvoye staat bekend om zijn liefde voor het ambachtelijke. Samen met zijn ongebreidelde productiviteit zorgt dit voor een bijzonder uiteenlopende verzameling aan kunstwerken. Van gasflessen beschilderd met traditionele voorstellingen in Delfts blauw en glas-in-loodramen met röntgenfoto’s van het menselijk lichaam tot de aluminium carrosserie van een Ferrari versierd met Islamitische motieven. Tegenstellingen spelen een belangrijke rol in het werk van Delvoye. Op een eigenzinnige manier balanceert de kunstenaar in zijn werk steeds weer tussen de klassieke kunsten en populaire cultuur, tussen kunst en ambacht, tussen elitair en volks. 

Wim Delvoye, Dump Truck, 2012. c/o Studio Delvoye, Pictoright Amsterdam 2022.

Autobanden, koffers en strijkplanken

Delvoye smokkelt moeiteloos allerlei alledaagse voorwerpen de kunstwereld binnen, zoals autobanden, reiskoffers en strijkplanken. Die hij combineert met kostbare materialen of religieuze voorstellingen. Het resultaat: absurde en verwarrende combinaties, waarin volop ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën en interpretaties.

Wim Delvoye, Untitled, 2017. Courtesy of the Saudi Ministry of Culture, c/o Studio Delvoye, Pictoright Amsterdam 2022.
Wim Delvoye, Rimowa Topas Cabin Multiwheel 920.56.00.4, 2015. c/o Studio Delvoye, Pictoright Amsterdam 2022.

Samen met ambachtslieden over de hele wereld

Wim Delvoyes kunstwerken zijn stuk voor stuk vervaardigd in de allerhoogste kwaliteit. Hiervoor werkt hij intensief samen met ambachtslieden van over de hele wereld: de kunstenaar bezoekt voor het uitvoeren van zijn werk ambachtelijke werkplaatsen en fabrieken op verschillende continenten. Een goed voorbeeld is zijn serie aluminium reiskoffers, die hij door Iraanse ambachtslieden liet versieren. 


Praat mee over spraakmakende thema’s

Wat denk jij als je het werk van Delvoye ziet? Eén ding is zeker; de kunst van Wim Delvoye is op allerlei manieren te interpreteren. Het kan discussie oproepen. Je kan het mooi vinden, inspirerend, misschien wel schokkend. Of allemaal tegelijk! Daarom nodigen we je van harte uit voor een serie gespreksavonden rondom de meest spraakmakende thema’s uit de tentoonstelling. Gehost door Lucas De Man. 

Wim Delvoye voor Helix DHAACO 90 52cm x 9L (2009) en Days of the week (2013)

Over Wim Delvoye

Wim Delvoye toont ons hoe hij de tegenwoordige samenleving ziet: kritisch, met een knipoog. Delvoye krijgt veel internationale belangstelling, zoals met zijn reeks Cloaca’s daterend vanaf 2000. Zijn werk is opgenomen in museumcollecties over de hele wereld. Eerder had hij solotentoonstellingen in onder andere het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Brussel, Louvre Parijs en Mudam Luxembourg. Wim Delvoye: Labour of Love is de eerste solotentoonstelling van Wim Delvoye in Nederland.


Een catalogus van cultuurjournalist Anneke van Wolfswinkel

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met teksten van cultuurjournalist Anneke van Wolfswinkel en Jacqueline Grandjean, directeur van Het Noordbrabants Museum. De publicatie is te koop bij de (online) boekhandel en Museumshop voor €24,95. 


10 jaar Renschdael Art Foundation

De tentoonstelling van Wim Delvoye in Het Noordbrabants Museum markeert het 10-jarige jubileum van de samenwerking tussen de Renschdael Art Foundation en het museum. Hierin staat ieder jaar de Nederlandse primeur van een solotentoonstelling met een internationale kunstenaar centraal.