13 juni 2024

KUNST DIE OPROEPT OM VOORAL NAAR BUITEN TE GAAN

Persbericht

Een tentoonstelling die inspireert om niet in het museum te blijven... dat klinkt wat onlogisch. In Veranderland van Het Noordbrabants Museum van 6 juli t/m 27 oktober is dat juist wat er gebeurt. Bezoekers gaan op onderzoek uit: zelf dwalen door de zalen van het museum of met een podwalk op de oren of een reisgids in de hand het veranderende landschap (her)ontdekken, zowel binnen als buiten de museummuren. Hoe verandert het land, en wat betekent dit voor ons?

Waar de tentoonstelling eindigt, gaat het verhaal verder: de museumtuin in, over het voorplein, door de straten van Den Bosch naar Het Bossche Broek op vijf minuten lopen van het museum. Hier ervaren bezoekers met eigen ogen en oren hoe onze voorouders keer op keer het landschap anders hebben ingericht en rijst de vraag: wat gaan wij nu doen?

Josephus Augustus Knip of Mattheus Derk Knip, Gezicht op 's-Hertogenbosch met palingvissers, ca. 1825. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch
Leon Adriaans, Sterrenbos, 1996. Vervaardiger: Frans van Santvoort. Bruikleen Marc en Bea Bozon

Kijken, luisteren en ontdekken

Veranderland neemt bezoekers mee in het verhaal van het constant veranderende landschap. Dit is te zien in landschapskunst en de actualiteit van het onderwerp die naar voren komt in videowerken van verschillende hedendaagse kunstenaars. Kunstwerken van Van Gogh en Mondriaan ontmoeten videowerken van Semâ Bekirović en Erik van Lieshout. De nieuwe, humorvolle film (en het vijf meter hoge konijn van stro) van Van Lieshout, brengt de soms gespannen belangen in het landschap dichtbij. Afgelopen jaar werkte hij in een verlaten boerderij midden in de Peel. De gesprekken die hij voerde met boeren, politici, milieuactivisten en mensen uit de kunstwereld, vormen de rode draad in de film die in het museum in première gaat en gedurende de hele tentoonstelling te zien is.

Dankzij een reisgids met achtergrondinformatie bij de kunstwerken en verhalen over bijzondere plekken in de omgeving, kunnen bezoekers hun ontdekkingstocht ook buiten voortzetten. Onderdeel van de reisgids is de Veranderlandkaart, die meer informatie geeft over bijzondere en veranderende plekken in en rondom Den Bosch, bereikbaar te voet of met de fiets. Het Veranderland Lab in de tentoonstelling is een speelse ruimte vol inspiratie om het landschap opnieuw te verkennen en met andere ogen te bekijken. 

Erik van Lieshout, Hooi-sculptuur, 2023. Foto Suzanne Weenink

Veranderland activiteiten

Onderdeel van Veranderland is een vol programma, bestaande uit drie grote evenementen en een reeks workshops en openbare talkshows in en rondom het museum. Zondag 7 juli opent de tentoonstelling. Bezoekers kunnen Veranderland verkennen, met een dag vol verschilldende rondleidingen envinspirerende gesprekken met kunstenaars, politici, conservatoren en experts van het land.

In de zomer worden er voor jong en oud speciale wandelingen georganiseerd in samenwerking met IVN, een organisatie gespecialiseerd in natuureducatie. Ontdek de dieren die leven rondom Den Bosch en ervaar het veranderende landschap vanuit het perspectief van een bij of een grote modderkruiper. Na de zomer, in september en oktober, vormt Veranderland het decor voor een reeks talkshows en speciale rondleidingen voor het hele gezin. Houd voor het actuele programma de website van het museum in de gaten: hnbm.nl.

Op vrijdag 20 september is er een extra 'groene editie’ van de Museumavond, waar zowel Het Noordbrabants Museum als Design Museum Den Bosch gratis te bezoeken zijn. Op 27 oktober is een groots afsluitend Oogstfeest gepland, waar de opgedane ervaringen en ideeën van de tentoonstelling met elkaar worden uitgewisseld.

Veranderland kwam tot stand met steun van het Cultuurfonds, mede dankzij het Dubbel Breed Fonds.

PERSPREVIEW 5 JULI

Graag nodigen we je uit voor een perspreview van de tentoonstelling op vrijdagochtend 5 juli, van 10:30 – 12:00 uur, met aansluitend een smakelijke (uiteraard optionele) lunch. Directeur Jacqueline Grandjean en kunstenaar Erik van Lieshout nemen je graag mee door Veranderland. Ben je erbij? Laat dit dan weten door een mail te sturen naar pers@hnbm.nl met je naam + medium.  

Turfstekerij te Deurne. Foto Fotocollectie Nederlandse Heidemaatschappij. Bron: Nationaal Archief, Den Haag