Magazine

Vijf vragen aan Brabantse Nieuwe: Ema Vaneková

Door redactie — 20 mei 2023

In de schilderkunst van Ema Vanekova gaat het om aandacht voor de simpele en stille momenten in het dagelijks leven. Zoals het pellen van fruit, het bereiden van eten of het samenzijn met een geliefde. Dit ziet ze als spontane performances die ontstaan in het alledaagse leven. Het werk van Vanekova is nu te zien in de Tuingalerij onder de noemer Brabantse Nieuwe.

Wanneer en waarom besloot je kunst te gaan maken?  

Als klein meisje was ik altijd al bezig met dingen maken. De keuze voor de kunstacademie kwam redelijk impulsief op 15/16-jarige leeftijd. Pas na mijn afstuderen, toen ik onverwachts werd gevraagd om aan enkele tentoonstellingen mee te doen, voelde ik me overtuigd om een kunstenaarspraktijk te ontwikkelen. De externe aantrekking tot eigen beweegredenen raakte een overtreffend gevoel van motivatie voor mij.

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?  

Dit zijn altijd mijn eigen jeugdfoto’s en foto’s van mijn familie geweest. Deze openen een nieuwe realiteit voor mij; van zachtheid, nostalgie en eerlijkheid. Net zoals het bestaan en de herinneringen aan Slowakije. Ter voorbereiding op Brabants Nieuwe ben ik 2 maanden in Slowakije geweest, zoekende naar nieuwe inspiratie voor nieuwe werken.

 

Ema Vanekova, Pantoffeltje, 2018.

Je bent een beginnende kunstenaar. Neem ons eens mee!

Een van de mooie dingen aan een jonge maker zijn, vind ik de snelle en zichtbare ontwikkelingen aan het begin. Bezig zijn met groeien, constant verrast worden door het resultaat en het verbeteren van je praktijk als kunstenaar. Je kunt veel bezig zijn met je interesses zodat je jezelf steeds verder verdiept en verbetert. 

Wat wil je vertellen met jouw werk?  

De schilderijen die ik maak, zijn gebaseerd op dingen uit mijn omgeving en dagelijkse wereld. Ik wil met mijn werk een tijdbeeld uitdrukken van de interesses en focuspunten van een jonge vrouw in de 21e eeuw. Hierbij wordt mijn innerlijke wereld onthuld die zoekt naar beelden van rust, traditie en liefde. Deze persoonlijke waardering en behoefte aan het stille en simpele wil ik overbrengen aan de toeschouwer. 

Ema Vanekova, Sama I
Ema Vanekova, Liefde

En tot slot: waar zie je jezelf over 10 jaar?   

Ik hoop over tien jaar gezond en blij te zijn. Ik ben dan begin dertig en hoop getrouwd te zijn met een lieve man en samen te werken om een gezin en leven te onderhouden. Ik hoop dat ik mijn kunstenaarschap de veranderingen in mijn leven zal uitdrukken.  

Aankomende zomer wil Ema Vanekova haar kunstenaarschap verder ontwikkelen. Daarbij denkt ze aan een residentie, open call of vervolgstudie.

Meer weten?

Het werk van Ema Vanekova is van 20 mei t/m 10 september te zien in onze Tuingalerij onder de noemer: Brabantse Nieuwe.

Ontdek meer