Michaelina Wautier

Een bloemguirlande

Als je goed kijkt, zie je dat deze kleurrijke bloemenkrans (een guirlande) tussen twee dierenschedels hangt. Een vlinder zweeft er vredig boven. Naar alle waarschijnlijkheid maakt dit stilleven onderdeel uit van een paar, een Amerikaanse particuliere collectie bevat namelijk een vergelijkbaar werk. Beide schilderijen zijn gesigneerd en van datum voorzien.

Het zijn de enige bekende stillevens van Michaelina Wautier (Mons 1604 – Brussel 1689). Wautier was de enige dochter in een welgestelde Belgische familie van negen kinderen en een buitengewoon schildertalent. Naast stillevens schilderde Wautier ook portretten, dagelijkse taferelen en religieuze en mythologische onderwerpen. Haar verscheidenheid aan stijlen én haar anatomisch correcte weergave van naakte mannen waren uitzonderlijk voor een vrouwelijke schilder uit de 17de eeuw.  

Michaelina Wautier, Vanitas: een bloemguirlande opgehangen tussen twee dierenschedels met daarboven een vlinder, 1652. Bruikleen particuliere collectie

Grappig genoeg begon Wautiers artistieke carrière pas toen ze eind dertig was en naar Brussel verhuisde. Ze koos honderd procent voor het kunstenaarschap, stapte nooit in het huwelijksbootje en woonde tot haar dood in 1689 samen met haar broer Charles, die ook schilder was. Hoewel Wautier een zeer succesvolle carrière had met veel adellijke opdrachtgevers raakte ze na haar overlijden in de vergetelheid. Veel van haar schilderijen werden zelfs ten onrechte toegeschreven aan mannelijke kunstenaars, waaronder haar broer Charles. Pas aan het eind van de 20ste eeuw werd Wautiers waanzinnige oeuvre herontdekt en in 2018 herstelde een grote monografische tentoonstelling in het MAS in Antwerpen haar reputatie. En terecht!

Praktische informatie

Titel
Een bloemguirlande opgehangen tussen twee dierenschedels met daarboven een vlinder
Vervaardiger Michaelina Wautier
Datum 1652
Materiaal olieverf op paneel
Grootte 42 x 57 cm
Bruikleen particuliere collectie

Ontdek meer