JCJ Vanderheyden

Deling ultramarijn

Schilderijen, grafiek, teksten, installaties en foto- en videokunst; JCJ Vanderheyden ('s-Hertogenbosch 1928 – 2012) is met recht een alleskunner te noemen, zo indrukwekkend en divers is het oeuvre van de Brabantse kunstenaar.

Fenomenen als tijd, licht en ruimte vond Vanderheyden machtig interessant en spelen een grote rol in zijn werk. Sprekend zijn de abstraherende beeldtaal en contrasterende kleurvlakken, soms verticaal, maar vaker horizontaal. Ook de blik op de horizon keert veelvuldig terug op Vanderheydens doeken, net zoals in Deling Utramarijn.

In de wolken

Omdat het blauw zorgt voor diepte, ziet het oog de deling tussen blauw en wit als een horizon. Daar komt meteen ook de titel van dit werk vandaan. Het onderste deel is zo wit als een wolkendek of eindeloze sneeuwvlakte. De horizon is een tikkeltje gekanteld, waardoor het lijkt alsof je uit een vliegtuigraampje tuurt. Tot die realisatie kwam Vanderheyden toen hij zelf voor het eerst in een vliegtuig zat. Zijn schilderijen had hij toen al gemaakt. Dit vliegtuigraammotief werkt hij later nog vaak uit in zijn fotografie.

JCJ Vanderheyden, Deling ultramarijn, 1984. c/o Pictoright Amsterdam 2021

Praktische informatie

Titel
Deling ultramarijn
Vervaardiger JCJ Vanderheyden
Datum 1984
Materiaal Doek, tempera
Grootte 190 x 170 cm

Ontdek meer