Nieuw
Mark Manders

Tilted Head

Als je ons museum bezoekt, wordt je vanaf nu al vóór de entree verrast door een staaltje indrukwekkende kunst. Op het voorplein van het museum sta je oog in oog met de sculptuur Tilted Head van de in Brabant geboren en wereldwijd geprezen kunstenaar Mark Manders. Een gekanteld gezicht van vier meter hoog, in brons gegoten.

Bekijk de film

Ben je nieuwsgierig naar de kunstenaar en zijn creatie? In een film vertelt Manders zelf over het werk vanuit zijn atelier in België.

Natte klei?

Tilted Head lijkt te zijn gemaakt van natte klei, maar wie het indrukwekkende kunstwerk aanraakt – en in de publieke ruimte mag dat – voelt koud metaal. Deze verwarring is typerend voor Manders' werk. Aan de achterkant van het beeld lijken twee gewone stoelen en een koffer te voorkomen dat het beeld omvalt. Althans, dat zou je denken. Wat op het eerste gezicht een tijdelijke constructie lijkt, is eigenlijk een permanent onderdeel van het kunstwerk.

Foto Wiosna van Bon
Foto Wiosna van Bon

Nieuwe permanente thuisbasis in Brabant

Manders creëerde Tilted Head oorspronkelijk voor het Public Art Fund, een organisatie die internationale kunstenaars opdrachten geeft voor kunstwerken in de openbare ruimte van New York. Dit kunstwerk was daar te bewonderen van maart tot september 2019, bij de ingang van Central Park. Nu krijgt Tilted Head een nieuwe permanente thuisbasis in Den Bosch.

In 2022 ontstond het plan om Tilted Head aan te kopen. Dit is niet alleen te danken aan het feit dat Mark Manders een Brabander is, maar vooral omdat het werk de verbeelding prikkelt en een brug slaat tussen mensen en ideeën. Dit kenmerkt namelijk ook de collectie van Het Noordbrabants Museum. Het werk sluit aan bij de aardse wereld van Van Gogh. Terwijl het mystieke aspect van Tilted Head raakt aan bijvoorbeeld Bosch en JCJ Vanderheyden.

Foto Wiosna van Bon
Foto Wiosna van Bon

Over Mark Manders

Mark Manders werd geboren in 1968 in het Noord-Brabantse dorp Volkel. Zijn creatieve talent werd opgemerkt door een dorpsgenoot, die hem de gelegenheid bood om kunst te maken en zijn immense boekenkast met kunstboeken voor hem opende. Geïnspireerd door deze ervaring, volgde Manders een opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Al snel brak hij door in de internationale kunstwereld. In 1992 won hij de Prix de Rome en in 2013 vertegenwoordigde hij Nederland tijdens de 55e Biënnale van Venetië. Het werk van Mark Manders was te zien in gerenommeerde instellingen over de hele wereld, waaronder SMAK (Gent), het Museum of Modern Art (New York), Palais de Tokyo (Parijs) en The Walker Art Center (Minneapolis).

Met dank aan

De aankoop is tot stand gekomen met steun van het Mondriaan Fonds - rijkscultuurfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed-, en dankzij de deelnemers van de Vriendenloterij en Stichting Vrienden van Het Noordbrabants Museum. Het museum is alle partijen uitermate dankbaar, juist omdat dit een kunstwerk is dat permanent zichtbaar is voor iedereen, ook zonder entreebewijs.

Praktische informatie

Titel
Tilted head
Vervaardiger Mark Manders
Datum 2015-2018
Materiaal Gepatineerd brons, roestvrijstalen frame

Ontdek meer