Schenken en nalaten

Deel uw liefde voor Brabant, schenk aan de toekomst

Draagt u kunst, cultuur en geschiedenis in Brabant een warm hart toe? Met een schenking aan Het Noordbrabants Museum draagt u bij aan onze ambities en zorgen we er samen voor dat volgende generaties kunstliefhebbers van onze collectie kunnen blijven genieten. Geef uw liefde voor Brabant door, schenk aan de toekomst!

OP UW MANIER SCHENKEN EN NALATEN

Elke bijdrage, klein of groot, is bijzonder welkom. Daarmee helpt u ons bij de aankoop van kunst, restauraties, educatieve projecten en het maken van spraakmakende tentoonstellingen. Uw steun draagt bij aan het verwezenlijken van onze ambities. Het laat uw naam doorleven en inspireert de volgende generatie.

Wat zijn de mogelijkheden?

"Deze schenking verzekert me ervan dat méér mensen kunnen genieten van deze werken en dat de schilderijen in goede staat blijven."

— Dorothy Beynes-Heijmeijer van Heemstede

Wie gingen u voor?

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Een bloemstilleven van Sluijters

Elke dag geniet Dorothy Beynes-Heijmeijer van Heemstede van de schilderijen van Jan Sluijters die zich altijd in haar familie hebben bevonden. Ondanks haar sterke band met Amsterdam besloot ze de schilderijen aan Het Noordbrabants Museum na te laten. "Den Bosch is de geboortestad van Jan Sluijters en zijn kunst neemt een belangrijke plaats in de collectie van het museum in", vertelt ze.

Collse watermolen van Van Gogh

Een legaat van mevrouw Henriëtte M.J. van Oppenraaij en de steun van de provincie Noord-Brabant, Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds maakten de aankoop van dit lentelandschap met watermolen van Vincent van Gogh mogelijk. Te zien in de presentatie Van Gogh in Brabant.

Vincent van Gogh, Collse watermolen, 1884, olieverf op doek, 60,5 x 80 cm. Foto: Peter Cox. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch. Verworven dankzij de financiële steun van de provincie Noord-Brabant, het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Alida Fonds en haar Jheronimus Fonds), alsmede dankzij een in 1999 nagelaten legaat van mevrouw Henriëtte M.J. van Oppenraaij

De bewening van Christus

Dit schilderij toont het moment na de kruisafname van Christus. Christus' moeder Maria, Maria Magdalena, twee engelen en een putto treuren om Zijn dood. Het doek van bijna 2,5 meter breed is in 2017 geschonken door Hans Smelik en Andries Stokking aan Het Noordbrabants Museum en is een mooie aanvulling op de vaste collectie van het museum. Het blijft vooralsnog in hun monumentale woonhuis in Franeker, zodat de heren er tijdens hun leven zelf van kunnen genieten.

Tia van Annemarie Busschers

Ger van Dam en Wilma Kuiper uit het Groningse Loppersum verzamelen al jaren werken van met name jonge kunstenaars. Zij laten zien dat kunst verzamelen voor iedereen is weggelegd. Ger en Wilma willen hun kunst delen met anderen, zo ook met bezoekers van musea. Het werk Tia van de in Den Bosch geboren Annemarie Busschers sluit perfect aan bij de hedendaagse collectie van Het Noordbrabants Museum en wij hebben de schenking van Ger en Wilma met veel plezier aanvaard. Het werk is sinds 2018 te zien in de Quistzaal.

Ger van Dam schreef over de bijna 50 jaar dat hij kunst verzamelt het boek Van kruimelverzamelaar tot mecenas.

Kwijtscheldingsregeling

In bepaalde gevallen is het mogelijk erfbelastingschuld te betalen met een kunstvoorwerp, zoals een schilderij, een zilveren voorwerp of een muziekinstrument. De Kwijtscheldingsregeling is een fiscale regeling die interessant kan zijn, omdat het u extra voordeel oplevert.

Neem contact op

Benieuwd naar de mogelijkheden, heb je vragen of wil je eens van gedachten wisselen? Neem dan contact op met onze afdeling development. We ontmoeten je graag.

NAZANIN MOARREF
Hoofd development
+31 (0)73-6877 803 / nmoarref@hnbm.nl

Ontdek meer