Aangekocht met steun van de vrienden

Van oude tot moderne kunst

Benieuwd welke kunstwerken we de afgelopen jaren hebben aangekocht met steun van onze vrienden? Nieuwsgierig waarom we juist díe werken aan de collectie hebben toegevoegd? Onze conservatoren kunnen je er alles over vertellen. De kunstwerken in het echt zien? Plan dan meteen je bezoek aan het museum, waar een groot deel van de aanwinsten op dit moment te zien is.

Gabriël Sterk - Voleur de Tournesols

Dit beeldhouwwerk toont Vincent van Gogh op weg terug naar zijn atelier om daar samen met Gauguin zonnebloemen te gaan schilderen. Het bronzen beeld is gemaakt door Gabriël Sterk, het is 220 cm hoog en 80 cm breed en staat in de Paleistuin van Het Noordbrabants Museum. Het toont de grote verbondenheid met Vincent van Gogh.

Piet Mondriaan - Molen te Heeswijk

Bij het grote publiek is Piet Mondriaan vooral bekend om zijn abstracte en non-figuratieve kunst en als grondlegger van kunstbeweging De Stijl. Conservator Helewise Berger: "Dit schilderij laat de vroege Mondriaan zien. Hij woonde in die tijd in Uden en werkte in de omgeving, onder meer in Nistelrode en Heeswijk-Dinther. Uit deze periode zijn ongeveer 25 voorstellingen bekend. Waaronder vier molenschilderijen waarvan dit er een is. In zijn Brabantse schilderijen brak een helderder kleurgebruik door. Het is een staande, beeldvullende compositie van een met een ster beschilderde standerdmolen op een verhoging. Indien het de molen van Heeswijk is, is het de molen die op de Molenberg in Heeswijk stond. Deze werd in 1778 gebouwd en in 1949 afgebroken."

Jan Fabre - De terugkeer van de olifant

Tussen 1530 en 1540 is in Brussel een serie van vijf wandtapijten vervaardigd naar schilderijen van Jheronimus Bosch. Vier ervan hangen in het Spaanse Escorial. Het vijfde, ´De Olifant´, is in de tussenliggende eeuwen verloren gegaan. Net als het oorspronkelijk schilderij van Bosch. De compositie van dit schilderij was wel bekend door 16e-eeuwse prenten van Alard Duhamel en Hieronymus Cock en het schilderij van een navolger. Het Noordbrabants Museum, het Textielmuseum en het Textiellab lieten samen het wandtapijt ´De Olifant´ herleven met deze moderne interpretatie van de Belgische kunstenaar Jan Fabre. Hoofd Collectie, Presentatie en Educatie Hans November: “Het Noordbrabants Museum is blij dat Jan Fabre deze uitdaging aanging. Het resulteerde in dit zeer eigen en hedendaagse wandtapijt van ‘De Olifant’.” 

Jan Fabre, De Strijdolifant (naar Bosch), 2016. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

Ruud van Empel - World#19

Kinderen staan voor Ruud van Empel voor de onschuld. Hij beeldt ze af in perfecte paradijsjes. De foto's doen op het eerste oog realistisch aan. Pas in tweede instantie ziet de toeschouwer dat het om gecomponeerde beelden gaat die zorgvuldig samengesteld zijn. Hoofd Collectie, Presentatie en Educatie Hans November: "Ruud van Empels werken zijn niet alleen betoverend mooi maar hebben ook iets surrealistisch. Het is te mooi om waar te zijn."

David Teniers - De boerenkermis

Conservator Nadia Baadj: "Deze boerenkermis toont een Brabants tafereel van een herbergscène in de open lucht. Er wordt gedanst, gegeten en gedronken." In 1987 kocht Het Noordbrabants Museum dit werk van David Teniers de Jonge (1610-1690). Zijn kunst, ook de wandtapijten, waren tot ver in de 18e eeuw populair. Teniers was een kleinzoon van Pieter Bruegel en schilderde net als hem graag taferelen met boeren. Het wandtapijt is omstreeks 1750 vervaardigd in Brussel, in het atelier van Jan-Frans van der Borcht.

Vincent van Gogh - De tuin van de pastorie te Nuenen

In december 2016 verwierf het museum De tuin van de pastorie te Nuenen van Vincent van Gogh (1853-1890) uit particulier bezit. Conservator Helewise Berger: "dit werk uit najaar 1885 is de laatst bekende aquarel die de kunstenaar in Nuenen vervaardigde en neemt een belangrijke plaats in in het oeuvre van Van Gogh. Deze voor Het Noordbrabants Museum, belangrijkste aankoop ooit, past binnen de ambitie om een representatief overzicht te kunnen tonen van Van Goghs Brabantse periode aan de hand van originele werken."

Vincent van Gogh, De tuin van de pastorie te Nuenen, 1885, waterverf op papier, 38 x 49 cm. Foto: Peter Cox. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch. Verworven met steun van BankGiro Loterij, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Vrienden van Het Noordbrabants Museum, Renschdael Art Foundation en de heer Coen Teulings

Johannes Antonius van der Ven - Eva in bekoring

Conservator Joris Westerink: "Het beeld werd in 1987 geschonken door de vrienden en is een aanwinst voor onze paleistuin." Van der Ven is een 19e eeuwse beeldhouwer uit 's-Hertogenbosch die tussen 1834 en 1841 en tussen 1842 en 1843 in Rome werkte. Daar werd hij beinvloed door de grote neoclassicisten Antonio Canova en Bertel Thorwaldsen. Het beeld Eva in bekoring is een prachtige neoclassistische interpretatie van antieke beelden.

Jan Boeckhorst - Minerva beteugelt Pegasus met de hulp van Mercurius

Dit schilderij is te zien in onze Van Thuldenzaal vertelt conservator oude kunst Nadia Baadj. "Jan Boeckhorst (1604-1668) is één van de belangrijkste schilders uit de school van Peter Paul Rubens. In dit prachtige schilderij zien we de virtuositeit van de Vlaamse schilderkunst op zijn best. De dynamiek en kleurigheid van de barokschilderkunst komt volledig tot zijn recht."

Ontdek meer