Altijd te zien

Van Gogh in Brabant

Met originele werken van Vincent van Gogh

Wist je dat Vincent van Gogh (1853-1890) een Brabander was? De band tussen de schilder en zijn geboorteprovincie was reusachtig groot. Van Gogh in Brabant laat zijn liefde voor de provincie zien – met naast twaalf van zijn werken ook brieven, persoonlijke documenten, foto's, animaties en andere bijzondere objecten.

Originele werken

In Het Noordbrabants Museum vind je als enige museum in Zuid-Nederland originele werken van Van Gogh. We belichten zijn ontwikkeling als schilder en dompelen je letterlijk onder in de belangrijkste thema’s uit zijn Brabantse periode: de landelijke omgeving, het boerenleven én het stilleven.

Vincent van Gogh, Stilleven met flessen en schelp, 1884. Foto: Marjo van de Peppel-Kool. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch
Vincent van Gogh, Collse watermolen, 1884. Foto: Peter Cox. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

Brabantse wieg

Hij is een van de bekendste schilders ter wereld, maar toch weten maar weinig mensen dat Van Goghs wieg in Brabant stond. In Zundert, om precies te zijn. En ook later streek hij op verschillende plekken in Brabant neer; hij zette er zijn eerste stappen richting het kunstenaarschap. Zijn liefde voor de provincie en het Brabantse landschap zijn diepgeworteld.

"Dat is echt Brabant en ik houd er zoo veel van..."

— Vincent van Gogh

Stap in zijn wereld

Speciaal voor deze presentatie schreef International Booker Prize winnaar Marieke Lucas Rijneveld een gedicht over de Brabantse meester. Marieke Lucas las zijn brieven, bestudeerde zijn werk en kroop in de huid van de schilder. Stap je de expositiezaal binnen, dan hoor je het gedicht en zie je op de grote schermen een film van Roel van Tour verschijnen. De krachtige beelden van de authentieke plekken die Brabant nog kent en de rake woorden van Marieke Lucas nemen je mee naar het Brabantse boerenleven van toen. Van Goghs wereld.

Naast deze presentatie zijn er nog veel meer plekken in Brabant die herinneren aan het leven van Vincent van Gogh. Een compleet overzicht vind je op vangoghbrabant.nl.

Meer weten?

Dit boek is verschenen bij onze gelijknamige tentoonstelling en gaat over de vrienden, familie en modellen van Vincent van Gogh. Van zijn jaren in Brabant en Den Haag, de periodes in Parijs en Zuid-Frankrijk tot aan zijn dood. Nu verkrijgbaar met korting en gratis verzendkosten.

€ 12,50 Bestel online

Ontdek meer