29 september 2023

Brueghel: de familiereünie - publieksprogramma

Persbericht

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Het Noordbrabants Museum ruim 80 werken uit binnen- en buitenland van vijf generaties Brueghel bijeenbrengt. Deze tentoonstelling herijkt een van de beroemdste families uit de kunstgeschiedenis door de verbanden tussen de verschillende generaties nader te bekijken en voor het eerst aandacht te besteden aan de Brueghelvrouwen. Ondernemend, innovatief en wereldberoemd, de familie Brueghel speelde een centrale rol in de Europese kunst van ca. 1550 tot ca. 1700. Vijf generaties Brueghels maakten schilderijen die worden bewonderd om hun geestige en onderhoudende composities, universele boodschappen en uitzonderlijk vakmanschap. De onderwerpen variëren van feestelijke bruiloften, bekende spreuken en verhalen uit de Bijbel tot ontzagwekkende landschappen en studies van dieren, insecten en bloemen. Tijdens de tentoonstelling organiseert Het Noordbrabants Museum ook een verdiepend publieksprogramma:

Jan Brueghel de Jonge, Allegorie op de schilderkunst, ca. 1625-1630, olieverf op koper, 49 x 77 cm. JK Art Foundation. foto Jan-Kees Steenman

Twee keer kijken met Lucas De Man

De kunstwerken van Brueghel zijn in hun eigen context te bekijken, maar ook de perfecte aanleiding om in gesprek te gaan over actuele onderwerpen. Je kunt er dus op twee (of meer!) manieren naar kijken. Samen met experts, makers en het publiek organiseren het museum een serie gespreksavonden. In een bijzondere setting, namelijk tussen de schilderijen in de museumzalen, met Lucas De Man als gastheer. Meer informatie en reserveren kan via hnbm.nl/tweekeerkijken

19 oktober 
ZO VADER, ZO ZOON, ZO DOCHTER, ZO NICHT, ZO TANTE, ZO SCHOONMOEDER, ZO.... 

Je maakt kennis met de Brueghels als familiebedrijf én met leden van hedendaagse (kunst)familiebedrijven. Wat zijn de voordelen van samenwerken met familie? Natuurlijk belichten we niet alleen de succesverhalen, maar ook de knelpunten, intriges en meningsverschillen die daarbij horen. Wat als je bijvoorbeeld wél het bedrijf wil voortzetten, maar op een heel andere manier? We richten ons deze avond voornamelijk op de rol van de vrouw binnen het familiebedrijf. We kennen vaak wel de mannelijke leden uit het verleden maar wat deden en doen de vrouwen? Waarom kennen we hun verhalen en werk niet of veel minder goed? Hoe is het vandaag de dag om als vrouw binnen een familiebedrijf te werken? 

 

9 november 
LANG LEVE DE BOEREN!? 

De boer is een hot topic. Niet alleen vandaag de dag. Ook eeuwen terug verbeeldden de Brueghels graag het boerenleven. Waarom deden zij dat? Uit nostalgie of met het oog op de toekomst? En wat is de toekomst van de boer in deze tijd? Vanavond kijken we voorbij de clichébeelden van de boer naar zijn verleden, heden en toekomst. Aan de hand van de schilderijen van Brueghel, hedendaagse kunstenaars en landbouwexperts zoeken we antwoorden op de vragen: Wie was de boer? Wie is die nu en hoe zou zijn/haar/hen toekomst eruit kunnen zien? 

 

7 december
DE WERELD KAN JE KOPEN TOCH!? 

De werken van de Brueghels werden vroeger vaak gekocht als onderdeel van de 'Wunderkammers' van de elite en opkomende middenklasse. In een tijd waarin voortdurend nieuwe werelden werden ontdekt en ontsloten, probeerden verzamelaars met hun collecties de wereld te begrijpen en te claimen. Ook al konden ze zelf misschien niet op reis, met hun spullen lieten ze zien: dit ben ik, een mens van de wereld. Nog steeds spelen spullen een belangrijke rol in het claimen van status en succes. Verwacht deze avond een eerlijke analyse van (hedendaagse) Wunderkammers én een portie inspiratie vanuit de tegenbeweging van consuminderen en de nieuwe economie.  

Foto Jan-Kees Steenman

Symposium over vrouwen en beeldende kunst

Op 30 november 2023 organiseert Het Noordbrabants Museum een symposium getiteld Vrouwen en beeldende kunst in de vroegmoderne Nederlanden in samenhang met de tentoonstelling Brueghel: de familiereünie. Dit evenement brengt een vooraanstaande groep internationale wetenschappers bijeen om hun nieuwste onderzoek te presenteren over vroegmoderne vrouwen als scheppers, mecenassen, curatoren, consumenten en kijkers van kunstwerken. Het symposium is toegankelijk voor het publiek en de toegang tot de tentoonstelling is bij de prijs inbegrepen. Ticketinformatie en het programma zijn in oktober beschikbaar. 

Sprekers: 

  • Katrin Dyballa, Curator Bucerius Kunst Forum Hamburg/Basel 
  • Suze Zijlstra, Research Curator bij het Scheepvaartsmuseum 
  • Elizabeth Honig, Professor Northern European Art, University of Maryland 
  • Art DiFuria, Professor of Art History, Savannah College of Art & Design 
  • Lieke Van Deinsen, Assistent Professor aan de Universiteit van Leuven 
  • Catherine Powell-Warren, Postdoc aan de Universiteit Gent 
  • Kristof Selleslach, PhD kandidaat aan de Universiteit van Amsterdam & Archivaris bij het Plantin-Moretus Museum 
  • Marleen Puyenbroek, PhD kandidaat aan de Universiteit van Amsterdam
  • Sarah Moran, zelfstandig onderzoeker en projectmedewerker bij Het Noordbrabants Museum
Foto Jan-Kees Steenman

Workshop en rondleidingen

Speciaal voor groepen worden er workshops en rondleidingen aangeboden. Tijdens de workshop maak je onder begeleiding van een museumdocent op speelse wijze kennis met de familie Brueghel en leer je ook jouw vrienden, collega’s of familieleden nog beter kennen. Maak je op voor verrassende inzichten, intieme gesprekken en grappige opdrachten. De rondleiding, met maximaal 15 personen per rondleider, neemt je mee door de tentoonstellingszalen langs een selectie meesterwerken van vijf generaties van de wereldberoemde kunstenaarsfamilie.  

Voor grotere groepen is het mogelijk een introductie op de tentoonstelling van 20 minuten te boeken. Door een vakkundige spreker van ons museum word je meegenomen naar de wereld van de familie Brueghel. Na deze inleiding is er gelegenheid om vragen te stellen en de familieleden nog beter te leren kennen. De masterclass brengt nog meer verdieping aan, in een lezing van 45 minuten vertellen onze museumdocenten meer over unieke artistieke stijlen van de familieleden en over de betekenis van hun meesterwerken. Meer informatie en boekingen via hnbm.nl/groepen.

Brueghel: Het familiespel

Ervaar de tentoonstelling op een andere manier met het familiespel. Leer elkaar beter kennen met behulp van de kunstwerken in de tentoonstelling. Dit kaartenspel is een combinatie van kunst en boeiende familievragen en natuurlijk is het spel ook los van de tentoonstelling te spelen. Het kaartenspel is te koop in de Brueghel-shop op het voorplein van het museum. Kosten: € 17,50. 

Publicatie 

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met essays van Nadia Groeneveld-Baadj, conservator oude kunst bij Het Noordbrabants Museum, Arthur DiFuria, professor en chair of art history, Savannah College of Art and Design, Georgia, U.S.A., Sarah Moran, onafhankelijk wetenschapper Nederland, Christine Göttler, professor emeritus, Universität Bern, Zwitserland en Marlise Rijks, postdoctoraal onderzoeker, Universiteit Gent en assistent professor, Vrije Universiteit Brussel. Uitgever: WBOOKS, kosten: € 29,95.