Imagine Home: persoonlijke verhalen van ontheemding en verbinding
Door redactie — 28 januari 2025
Door redactie — 28 januari 2025
Wat als je huis geen thuis meer is? Tijdens de tentoonstelling Imagine Home werd deze vraag beantwoord met verhalen van nieuwkomers en kunstenaars. Met indrukwekkende kunstwerken, prikkelende gesprekken en een huiskamer als ontmoetingsplek, bood de tentoonstelling ruimte voor reflectie op ontheemding, gastvrijheid en verbondenheid. Maar de impact van Imagine Home reikt verder dan de museumzalen. Met een speciale publicatie en twee aangrijpende podcasts blijven de verhalen ons inspireren.
In de tentoonstelling Imagine Home gaven hedendaagse kunstenaars uitdrukking aan hun ervaring met ontheemding en hun zoektocht naar thuisgevoel. De Palestijnse architect Sandi Hilal was een van deze kunstenaars. Samen met haar partner Alessandro Petti verhuisde zij naar Zweden en kwam in contact met Syrische statushouders die worstelden met thuisgevoel in dit nieuwe land. Dit inspireerde Hilal en Petti tot het opzetten van een activiteitenruimte waar nieuwkomers de rol van gastheer of gastvrouw konden innemen en zo zelf de mogelijkheid kregen om bezoekers te ontvangen.
"Wat betekent thuisgevoel voor jou?"
— Host De Huiskamer
Hilal bouwde op deze ervaring voort en ontwikkelde de installatie Al-Madhafah, Arabisch voor 'de woonkamer gewijd aan gastvrijheid'. Een ontmoetingsplek - in de vorm van een huiskamer - waar mensen die noodgedwongen hun land verlieten, nu als host gasten kunnen ontvangen. Zo ook in de tentoonstelling Imagine Home. In plaats van zich de eeuwige gast te voelen, nodigden verschillende nieuwkomers uit Den Bosch bezoekers uit voor een drankje, iets zoets en een mooi gesprek in De Huiskamer.
In de publicatie Verhalen uit De Huiskamer nemen de coördinatoren en de hosts van De Huiskamer je mee in hun ervaringen en verhalen. Hoe was het om de rol van gastheer of gastvrouw te vervullen? Welke gesprekken bleven bij? Het boek biedt een intieme inkijk in de levens van mensen die, ondanks het verlies van een thuis, nieuwe verbindingen wisten te maken.
Je thuis verliezen, daar denk je liever niet aan. Maar wat als de manier waarop je leeft als probleem wordt gezien of je thuisland gevaar biedt? Voor sommigen is deze onzekerheid realiteit, zowel ver weg, als ook hier. In samenwerking met Academie voor Beeldvorming organiseerden we twee gespreksavonden, waar mensen die worstelen met thuisgevoel hun ervaringen deelden. Deze gesprekken zijn opgenomen en omgezet in een podcast.
Met Imagine Home en de publicatie en podcasts die daaruit voortvloeiden, heeft Het Noordbrabants Museum samen met de Academie voor Beeldvorming een stem gegeven aan mensen die vaak onzichtbaar blijven. Door kunst, verhalen en gesprekken samen te brengen, werden bezoekers niet alleen uitgedaagd om na te denken over hun eigen thuisgevoel, maar ook over hoe we als samenleving ruimte kunnen maken voor anderen.
Imagine Home: HERE & THERE is een samenwerking tussen het Noordbrabants Museum en de Academie voor Beeldvorming.
Gesprek en organisatie: Klaas Burger en Marieke de Veer
Verbinding museum: Annelies van Voorst
Techniek: Ahmed Ashram
Fotografie: Sas Schilten
Concept & tekst: Terra Tua - Janneke Duister en Myrthe Veeger, in samenwerking met Marwa Bashir
Vormgeving: Anouk van Cleef
Illustraties: Madelon van der Avoort
Fotografie portretten: Evita Copier
Fotografie sfeerbeeld: Jan-Kees Steenman en Janneke Duister