Onze fondsen

Maken het verschil

Dankzij steun van vele fondsen kan Het Noordbrabants Museum bijzondere werken aankopen of tentoonstellingen realiseren. Ook maken fondsen het museum toegankelijker door projecten te steunen die speciaal bedoeld zijn voor nieuw publiek, van onderwijs op alle niveaus tot eenzame ouderen en prikkelarme openstellingen.

ONZE ALLERGROOTSTE AANKOOP

De Collse watermolen van de Brabantse Vincent van Gogh is een prachtig voorbeeld. Dit schilderij werd in 2017 aangekocht dankzij de financiële steun van de provincie Noord-Brabant, Vereniging Rembrandt, Mondriaan Fonds en een legaat dat in 1999 door mevrouw Henriëtte M.J. van Oppenraaij aan het museum was nagelaten. Na ruim een eeuw bracht het museum de Collse watermolen definitief terug in Brabant. Het was onze grootste aankoop ooit!

"De Vereniging Rembrandt versterkt onze collectie voor nu en later met het steunen van de aankoop van de 'Collse watermolen' van Vincent van Gogh.”

— Hans November, hoofd Collectie, Presentatie en Educatie
Vincent van Gogh, Collse watermolen, 1884. Foto: Peter Cox. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

Vmbo-leerlingen betrekken bij kunst, design, geschiedenis en erfgoed

Het Noordbrabants Museum wil een groter en diverser publiek in Noord-Brabant bereiken en richt zich daarbij specifiek op vmbo-leerlingen. Samen met leerlingen en docenten van vmbo-scholen in Den Bosch en omgeving ontwikkelen we een educatieprogramma op maat. Ook andere musea gaan met dit aanbod aan de slag. Design Museum Den Bosch, Stedelijk Museum Breda, Van Abbemuseum en Museum Helmond. Dit meerjarige project is mogelijk dankzij steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Provincie Noord-Brabant.

Vereniging Rembrandt

De Vereniging Rembrandt beschermt en verrijkt de kunstcollectie van Nederland. Door te helpen kunst te verzamelen, restaureren en onderzoeken. Door het bewustzijn van en de betrokkenheid bij die kunst te vergroten. Door op te komen voor de Nederlandse kunstcollectie als geheel. Zodat wij en generaties na ons kunnen genieten van kunst die fascineert en inspireert. Een overzicht van alle werken die Het Noordbrabants Museum aankocht met dank aan Vereniging Rembrandt staat hier. Twee mooie voorbeelden zijn de verwerving van de Collse watermolen van Vincent van Gogh en een dierensatire van Cornelis Saftleven.

Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Het fonds droeg bij aan de tentoonstelling Van Goghs intimi. En eerder aan middelen in het museum waarmee kinderen spelenderwijs kennismaken met de collectie en de verhalen daarachter.

Mondriaan Fonds

Het Mondriaan Fonds is financier en aanjager van de beeldende kunst- en erfgoedsector in Nederland. Het is één van de zes Rijkscultuurfondsen die namens de samenleving in culturele makers, instellingen en projecten investeren. Mede dankzij het Mondriaan Fonds kon het museum de Collse watermolen van Vincent van Gogh verwerven. Charles de Mooij, voormalig directeur van Het Noordbrabants Museum: "Voor ons museum is de steun van het Mondriaan Fonds onontbeerlijk. Het is dan ook geweldig dat het fonds ons opnieuw heeft gesteund. Dat het Mondriaan Fonds bij een dergelijke aankoop zowel naar het belang voor de Collectie Nederland kijkt als naar het belang voor de Collectie Brabant, is bovendien een erkenning van het belang van provinciale musea zoals Het Noordbrabants Museum."

Vincent van Gogh, Collse watermolen, 1884, olieverf op doek, 60,5 x 80 cm. Foto: Peter Cox. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch. Verworven dankzij de financiële steun van de provincie Noord-Brabant, het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Alida Fonds en haar Jheronimus Fonds), alsmede dankzij een in 1999 nagelaten legaat van mevrouw Henriëtte M.J. van Oppenraaij

VSBfonds

VSBfonds ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een samenleving waarin iedereen actief meedoet, zich betrokken voelt en de kans heeft persoonlijk en maatschappelijk te groeien. Het fonds steunt deze mensen, niet alleen met geld, maar ook met kennis, ervaring en een professioneel netwerk. VSBfonds steunde het museum bij de tentoonstelling Van Goghs intimi, maar eerder ook al bij aankopen en bij de realisatie van interactieve verdiepingsschermen.

Turing Foundation

De Turing Foundation wil mensen in Nederland laten genieten van kunst. De Turing Foundation draagt bij aan kwalitatief hoogstaande projecten met een bijzondere publieke aantrekkingskracht op het gebied van beeldende kunst, klassieke muziek en Nederlandstalige poëzie. De tentoonstelling Van Goghs intimi met bijzondere buitenlandse bruiklenen was mede mogelijk dankzij de bijdrage van Turing Foundation.

Cultuurfonds Landelijk Onderscheidend gemeente ’s-Hertogenbosch

Dit fonds van de gemeente 's-Hertogenbosch steunt projecten die 's-Hertogenbosch als cultuurstad (inter)nationaal op de kaart zetten. Het mede mogelijk maken van de tentoonstelling Van Goghs intimi sluit hier naadloos bij aan.

Brabant C

Brabant C versterkt en vergroot het kunst- en cultuuraanbod van Brabant om daarmee de nationale en internationale aantrekkingskracht van Brabant te vergroten. Het fonds versterkt het cultuursysteem en draagt bij aan vernieuwing van financiering in cultuur. Brabant C was een van de mogelijkmakers van de tentoonstelling Van Goghs intimi.

Stichting Zabawas

Stichting Zabawas steunde Het Noordbrabants Museum bij de realisatie van de tentoonstelling Van Goghs intimi en het lichtkunstwerk Lightweeds (Diezeplein) van Simon Heijdens.

OOK VOOR DEZE FONDSEN, EN ALLE FONDSEN DIE LIEVER ANONIEM BLIJVEN, GELDT: DANK JE WEL!

Neem contact op

Benieuwd naar de mogelijkheden, heb je vragen of wil je eens van gedachten wisselen? Neem dan contact op met onze afdeling development. We ontmoeten je graag.

NAZANIN MOARREF
Hoofd development
+31 (0)73-6877 803 / nmoarref@hnbm.nl 

Ontdek meer