VriendenLoterij

Cultuur voor iedereen

De VriendenLoterij is al jaren een vaste partner van Het Noordbrabants Museum. De loterij werft fondsen om cultuur en cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor iedereen. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij gaan er ieder jaar miljoenen euro's naar cultuur in Nederland en kunnen wij onze collectie blijven versterken. Dankjewel daarvoor!

MET DANK AAN DE VRIENDENLOTERIJ

Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij hebben we prachtige werken kunnen aankopen. Zo zijn we er bijzonder trots op dat we met steun van de deelnemers van de VriendenLoterij drie werken van de Brabantse meester Vincent van Gogh hebben kunnen aanschaffen: De tuin van de pastorie te Nuenen, Stilleven met flessen en schelp en Kop van een vrouw. Ook voegden we Unfired Clay Torso van Mark Manders met dank aan de deelnemers van de VriendenLoterij toe aan onze collectie.

Vincent van Gogh, De tuin van de pastorie te Nuenen, 1885. Foto: Peter Cox. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

↑ "Van Gogh transformeerde de geliefde pastorietuin hier tot een openbaar park. Hij voegde de figuren en de toren op de achtergrond toe. Het was zijn eerste uitvoerige experiment met mensen in een tuin of park. Aan het eind van 1885 was hij 'gepreoccupeerd door de kleurwetten'. Dit werk is inderdaad met een lichter palet geschilderd", aldus Helewise Berger (conservator 19de- en begin 20ste-eeuwse kunst).

↓ Ook dit werk hebben we aangekocht met steun van de VriendenLoterij. Helewise Berger (conservator 19de- en begin 20ste-eeuwse kunst): "Een van de leerlingen aan wie Van Gogh schilderles gaf, was de Eindhovense goudsmid Antoon Hermans. Hij bezat antiek en curiosa. Vincent mocht onder meer dit rookstel en deze schelp lenen om na te schilderen. Vermoedelijk leende hij ook het middelste mysterieuze voorwerp."

Vincent van Gogh, Stilleven met flessen en schelp, 1884. Foto: Marjo van de Peppel-Kool. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

Speel mee voor het museum

Wil jij meespelen met de VriendenLoterij en tegelijkertijd het museum steunen? Maak dan gebruik van de mogelijkheid om 'geoormerkt' mee te spelen. Je kiest dan zelf welk goed doel of welke culturele organisatie je steunt met je maandelijkse bijdrage.

Speel je geoormerkt mee voor Het Noordbrabants Museum, dan gaat 40% van je maandelijkse inleg direct naar het museum. Je steunt hiermee dus het museum, maar ook kun je gebruik maken van een aantal andere mooie voordelen via je VIP-KAART, zoals een uitnodiging voor een bijzondere rondleiding of arrangement!

Via het tabblad Mijn gegevens in Mijn VriendenLoterij zie je waar jouw steun naartoe gaat. Speel je (nog) niet geoormerkt mee, dan staat er dat je Alle Partners steunt. Nog geen toegang tot Mijn VriendenLoterij? Maak dan eerst een account aan en log in.

Ontdek meer