Geweest
Terugkijken

Twee keer kijken

Brueghel: de familiereünie

De kunstwerken van de Brueghels zijn in hun eigen context te bekijken, maar ook de perfecte aanleiding om in gesprek te gaan over actuele onderwerpen. Je kunt er op twee (of meer!) manieren naar kijken. Samen met experts, makers en het publiek (jij dus) organiseren we een serie gesprekken in het museum. Bij ieder thema gaan spraakmakende personen met elkaar en met jou in gesprek onder leiding van Lucas De Man. In een bijzondere setting: de gesprekken vinden live plaats in de museumzalen.

Gespreksavond #01 | Zo vader, zo zoon, zo dochter, zo nicht, zo tante, zo schoonmoeder, zo....

Je maakt kennis met de Brueghels als schildersfamiliebedrijf én met leden van hedendaagse (kunst)familiebedrijven. We praten over de voordelen van samenwerken met familie en natuurlijk belichten we niet alleen de succesverhalen, maar ook de knelpunten, intriges en meningsverschillen die daarbij horen. Wat als je bijvoorbeeld wél het bedrijf wil voortzetten, maar op een heel andere manier? We richten ons deze avond voornamelijk op de rol van de vrouw binnen het familiebedrijf. We kennen vaak wel de mannelijke leden uit het verleden maar wat deden en doen de vrouwen? Waarom kennen we hun verhalen en werk niet of veel minder goed? Hoe is het vandaag de dag om als vrouw binnen een familiebedrijf te werken?

19 oktober 2023

Conservator Floris van Alebeek doet het familieverhaal van de Brueghels uit de doeken. We gaan in gesprek met journalist Hannah Veldhoen en ceramist Marjan de Voogd die deel uitmaken van een hedendaagse kunstenaarsfamilie. Spoken Word artiest Teddy Tops laat zich inspireren door de tentoonstelling. En Maud en Anjet Mutsaers van een Brabants familiebedrijf delen hun ervaringen.

Gespreksavond #02 | Lang leve de boeren!?

De boer is een hot topic. Niet alleen vandaag de dag. Ook eeuwen terug verbeeldden de Brueghels graag het boerenleven. Waarom deden zij dat? Uit nostalgie of met het oog op de toekomst? En wat is de toekomst van de boer in deze tijd? Vanavond kijken we voorbij de clichébeelden van de boer naar zijn verleden, heden en toekomst. Aan de hand van de schilderijen van Brueghel, hedendaagse kunstenaars en landbouwexperts zoeken we antwoorden op de vragen: Wie was de boer? Wie is die nu en hoe zou zijn/haar/hen toekomst eruit kunnen zien?

9 november 2023

Conservator Floris van Alebeek neemt ons mee naar de boerenbruiloften en -taferelen in het werk van de Brueghels. Fotograaf Annejet Brandsma zoomt in op het beeld van de boer anno nu. Vervolgens blikken we samen met een panel van jonge boeren vooruit naar de toekomst. Het boerenpanel bestaat uit o.a. Janke van Dijk van PaludiPlants en Marije van Velthoven vice-voorzitter van BBB Jong.

Gespreksavond #03 | De wereld kan je kopen toch!?

De werken van de Brueghels werden vroeger vaak gekocht als onderdeel van de 'Wunderkammers' van de elite en opkomende middenklasse. In een tijd waarin voortdurend nieuwe werelden werden ontdekt en ontsloten, probeerden verzamelaars met hun collecties de wereld te begrijpen en te claimen. Ook al konden ze zelf misschien niet op reis, met hun spullen lieten ze zien: dit ben ik, een mens van de wereld. Nog steeds spelen spullen een belangrijke rol in het claimen van status en succes. Zeker nu de wereld zo drastisch aan het schuiven is. Verwacht vanavond een eerlijke analyse van (hedendaagse) Wunderkammers én een portie inspiratie vanuit de tegenbeweging van consuminderen en de nieuwe economie.

7 december 2023

Conservator Floris van Alebeek licht toe hoe de elite collecties samenstelde om te laten zien wie ze waren en de wereld te begrijpen. Marie-Anne Faustinelli verzorgt muziek en een korte film. Journaliste Mina Etemad deelt een analyse van de 'hedendaagse Wunderkammer'. Vervolgens gaan we met ons Nieuwe Economie-panel (Girma Segaar, Ewelina Schraven en Niels Sprong) in gesprek over alternatieven voor de drang naar meer, groter, sneller.

Ontdek meer