Doorkijken naar verschillende kunststromingen. Kijk je mee? In de Quistvleugel op de begane grond van het museum, vind je een selectie van werken uit de collectie van de JK Art Foundation. Deze verzameling is internationaal en breed; bijna alle kunststromingen komen erin voor. Sta oog in oog met werken van onder andere Pyke Koch, Marlene Dumas, Olafur Eliasson, Piet Mondriaan en George Hendrik Breitner. Naast deze bekendere namen, vind je ook werk van minder bekende en (nog) onbekende kunstenaars.
Bezoek de tentoonstelling:
Realiteit en illusie
Je vindt kunstwerken van uiteenlopende tijden. Stromingen en stijlen lopen door elkaar heen. Een belangrijk thema is de relatie tussen kunst en werkelijkheid. Je ontdekt ruimtelijke illusies, ook wel trompe l’oeil genoemd en ook abstracte kunstwerken die juist niets voorstellen.
Deze huidige opstelling is bedacht door gastconservator Els Hoek en verandert regelmatig. Ook wordt de verbinding gezocht met thema’s die ook voorkomen in de collectie van Het Noordbrabants Museum. Dit keer is dat het steeds veranderende beeld over vrouwen en vrouwelijkheid. Hoe werd er naar de rol van muze of model gekeken? Hoe werden vrouwen verbeeld en wat waren karakteristieke elementen daarvan in de verschillende kunststromingen?
Meer over enkele kunstenaars:
-
Olafur Eliasson
Olafur Eliasson gelooft dat inzicht voortkomt uit zien én ervaren. Zijn beelden en installaties zijn altijd gebaseerd op fascinerende natuurkundige principes. Ze vatten op een slimme manier samen waar wij als mensheid mee bezig zijn als het gaat om het milieu.
-
René Daniëls
In de tweede helft van de jaren 1970, na een periode waarin een idee genoeg is om een kunstwerk te zijn, zet René Daniëls de schilderkunst terug op de kaart. Zijn stijl is los en vrij. Inhoudelijk verhoudt hij zich echter wel tot die zogenaamde conceptuele kunst en ook tot het surrealisme.
-
Jacoba van Heemskerck van Beest
Jacoba van Heemskerck is een van de meest vernieuwende kunstenaars in Nederland als de Duitse uitgever en galeriehouder Herwarth Walden haar in 1913 ontdekt. Ze exposeert jaarlijks in zijn galerie Der Sturm en ook het gelijknamige kunsttijdschrift besteedt aandacht aan haar werk. Van Heemskerck heeft belangstelling voor spiritualiteit, met name voor de ideeën van Rudolf Steiner over bewustzijnsverruiming door mentale oefening. Ze ontwikkelt een beeldtaal met zwierige lijnen, maar het uitgangspunt blijft herkenbaar.
-
Lourens Alma-Tadema
Al vroeg in zijn carrière besluit Lourens Alma-Tadema dat hij de klassieke oudheid wil verbeelden. Hij maakt zich een voorstelling van het leven toen en doet uitgebreid onderzoek om de scènes historisch correct vorm te geven. Doordat zijn werk zo succesvol is kan hij ook zijn eigen leven en imago vormgeven naar zijn geïdealiseerde beeld van de voorbije cultuur. Zijn enorme Londense huis met sprookjestuin en de feesten die hij daar geeft zijn beroemd. Dit draagt weer bij aan zijn succes. Alma-Tadema heeft veel romantische, rolbevestigende scènes zoals deze uitgebeeld en een belangrijke invloed gehad op de filmindustrie in Hollywood.
-
Leon Adriaans
De Brabantse Leon Adriaans (Helmond 1944-2004 Sint-Michielsgestel) was kunstenaar en hield van werken op het land. Zijn was kunst een ware zielstocht. Of zoals hij het zelf treffend verwoordde: "Kunst is voor mij de levensader zelf, de onbereisde gebieden van de ziel, de zoektocht naar inzicht." Adriaans beschilderde op uiteenlopende materialen, van veevoederzakken tot zeildoek en ruwe planken. Van op elkaar gelijmde veevoederzakken maakte hij ruwe dragers voor zijn werk. Een opvallende keuze waarmee hij zich onderscheidde én afzette tegen de heersende kunstwetten.
-
JCJ Vanderheyden
Schilderijen, grafiek, teksten, installaties en foto- en videokunst: het oeuvre van JCJ Vanderheyden ('s-Hertogenbosch 1928-2012) staat binnen de Nederlandse naoorlogse kunst als een huis. Zijn atelier in het oude centrum van 's-Hertogenbosch was ruim vijftig jaar de plek waar zijn schilderijen en fotowerken van vlakverdelingen, horizonnen en vliegtuigramen tot leven kwamen. Hoofdthema's ruimte en verte vormden een continue zoektocht naar het snijvlak van blauw en wit. Tijdens het maakproces stelde Vanderheyden zichzelf telkens die ene vraag: 'Wat zie ik? En hoe geef ik het zo weer dat anderen het óók zien?' Met zijn uitgesproken visuele intelligentie maakte de kunstenaar alles wat gewoon was, bijzonder.
-
Mark Manders
Vanaf het moment dat we leren lezen en dingen om ons heen kunnen duiden, verliezen we vaak onze kinderlijke verwondering en speelsheid. Mark Manders (Volkel, 1968) niet. De multidisciplinaire kunstenaar is de koning van verwarring scheppen. Dat moment waarop je niet weet wat je nou ziet. Precies dat maakt zijn werk zo intrigerend. In zijn oeuvre, dat geen duidelijk begin of eind kent, onderzoekt Manders onze verhouding tot de dingen.
JK Art Foundation
De JK Art Foundation geeft een grote kunstcollectie in doorlopend bruikleen aan Het Noordbrabants Museum. Daar zijn we ze ontzettend dankbaar voor! De collectie bestaat uit zo'n 550 werken daterend van 1520 tot heden. Met topstukken van kunstenaars als Brueghel, Rubens, Mondriaan, Brancusi, Van Dongen, Picasso, Magritte, Delaunay, Fontana, Dalí, Modigliani, Lewitt, Dumas, Kapoor, Kusama, Tuymans en Eliasson, krijgt het museum op termijn de beschikking over een omvangrijke kunstcollectie van internationale kwaliteit.
In de Tuingalerij krijgen jonge, talentvolle Brabantse kunstenaars het podium dat ze verdienen. Met deze tentoonstellingsreeks spelen we graag in op het dynamische kunstklimaat in Brabant. Avans Hogeschool maakt als partner van het museum deze tentoonstellingsreeks mede mogelijk.