We willen je ervaring zo prettig mogelijk maken. We gebruiken cookies om het websiteverkeer te meten, persoonlijke advertenties, relevante content op social media aan te bieden en voor andere marketingdoeleinden. Zo kunnen we je nog meer laten zien van onze Brabantse meesters, internationale topstukken en jonge talentvolle makers.
Doorkijken! Kijk je mee? In de Quistvleugel op de begane grond van het museum vind je een fantastische selectie uit de collectie van de JK Art Foundation en onze eigen collectie. Een mooie mix van schilderijen, foto's en sculpturen van ZERO-kunstenaars als Jan Schoonhoven en Brabantse kunstenaars met een internationaal oeuvre, zoals Mark Manders, Jolanda van Gennip en JCJ Vanderheyden. En werk van twee internationaal bekende kunstenaars: Robert Zandvliet en Daniel Buren. Op dit moment kun je je ook laten verwonderen door een aantal recente aanwinsten, zoals het werk Red van Ali Banisadr.
Bezoek de tentoonstelling:
Wat ga je zien?
Na de Tweede Wereldoorlog ontstaat er onder kunstenaars een grote behoefte om een nieuwe weg in te slaan. Dit uit zich onder andere in een schilderstijl waarbij het om het materiaal zelf draait. De materie-kunstenaars experimenteren met verf en onconventionele materialen zoals zand, cement, verkoold hout en jute. Belangrijke kunstenaars binnen deze stroming zijn Antoni Tàpies en Bram Bogart.
Ook de ZERO-kunstenaars, zoals Jan Schoonhoven, Günther Uecker, Dadamaino en Armando, verlangen naar vernieuwende kunst. Zij zetten licht, beweging en monochrome schilderkunst centraal en passen daarbij ongewone materialen toe.
Wie zijn deze kunstenaars?
-
Jolanda van Gennip
Ze brengt de verf laag over laag aan op het doek, vaak enkele maandenlang: het werk van Jolanda van Gennip (Terheijden, 1965) ontstaat organisch. Van Gennip volgt nooit een schets of een vooropgesteld idee, de dikke korst olieverf komt spontaan tot stand. Het resultaat? Een verfexplosie waarbij de zwaarte van de verf, de diepte en kleurenpracht je minutenlang laten kijken.
-
Gijs van Lith
Niet het uiteindelijke resultaat, maar het ontstaansproces staat centraal in het werk van Gijs van Lith (Eindhoven, 1984). De keuze van schildersmaterialen én de werkwijze spelen daarbij een belangrijke rol. Zo kan de structuur van een raster waarop Van Lith schildert medebepalend zijn voor het uiteindelijke resultaat. Van Lith schildert laag na laag, maar krabt en schuurt soms 'tot op het bot'. Kraters en holen, ophopingen en gaten zijn dan ook geen uitzonderingen in zijn doeken.
-
Ali Banisadr
In 2019 was het werk van de Amerikaans-Iraanse kunstenaar Ali Banisadr (Teheran, 1976) voor het eerste te zien in Het Noordbrabants Museum. Zijn solotentoonstelling was een doorslaand succes. We zijn enorm trots dat we Banisadrs schilderij Red – met steun van de Renschdael Groep – aan onze vaste collectie toe hebben kunnen voegen. Banisadr verbeeldt op geheel eigen wijze de apocalyptische sfeer en fantasiefiguren uit de werken van Bosch en Bruegel. Zijn heldere en dynamische kunstwerken zijn een mix van orde en chaos, van schoonheid en horror.
-
Femke Dekkers
Is het een foto? Een schilderij? Het werk van Femke Dekkers (Rijsbergen, 1980) neemt een loopje met je waarneming. Pas als je er met je neus bovenop staat, zie je hoe ingenieus haar foto's zijn opgebouwd. Van keramiek en papier, tot hout en verf: door het gebruik van verschillende materialen schept Dekkers een wereld waarin ze alles kan uitproberen. In deze kunstenaarsruimte onderzoekt ze fotografie, ruimtelijk werk én schilderijen in één beeld.
-
Leon Adriaans
De Brabantse Leon Adriaans (Helmond 1944-2004 Sint-Michielsgestel) was kunstenaar en hield van werken op het land. Zijn was kunst een ware zielstocht. Of zoals hij het zelf treffend verwoordde: "Kunst is voor mij de levensader zelf, de onbereisde gebieden van de ziel, de zoektocht naar inzicht." Adriaans beschilderde op uiteenlopende materialen, van veevoederzakken tot zeildoek en ruwe planken. Van op elkaar gelijmde veevoederzakken maakte hij ruwe dragers voor zijn werk. Een opvallende keuze waarmee hij zich onderscheidde én afzette tegen de heersende kunstwetten.
-
JCJ Vanderheyden
Schilderijen, grafiek, teksten, installaties en foto- en videokunst: het oeuvre van JCJ Vanderheyden ('s-Hertogenbosch 1928-2012) staat binnen de Nederlandse naoorlogse kunst als een huis. Zijn atelier in het oude centrum van 's-Hertogenbosch was ruim vijftig jaar de plek waar zijn schilderijen en fotowerken van vlakverdelingen, horizonnen en vliegtuigramen tot leven kwamen. Hoofdthema's ruimte en verte vormden een continue zoektocht naar het snijvlak van blauw en wit. Tijdens het maakproces stelde Vanderheyden zichzelf telkens die ene vraag: 'Wat zie ik? En hoe geef ik het zo weer dat anderen het óók zien?' Met zijn uitgesproken visuele intelligentie maakte de kunstenaar alles wat gewoon was, bijzonder.
-
Mark Manders
Vanaf het moment dat we leren lezen en dingen om ons heen kunnen duiden, verliezen we vaak onze kinderlijke verwondering en speelsheid. Mark Manders (Volkel, 1968) niet. De multidisciplinaire kunstenaar is de koning van verwarring scheppen. Dat moment waarop je niet weet wat je nou ziet. Precies dat maakt zijn werk zo intrigerend. In zijn oeuvre, dat geen duidelijk begin of eind kent, onderzoekt Manders onze verhouding tot de dingen.
JK Art Foundation
De JK Art Foundation geeft een grote kunstcollectie in doorlopend bruikleen aan het museum. Daar zijn we de JK Art Foundation ontzettend dankbaar voor! De collectie bestaat uit zo'n 550 werken daterend van 1500 tot heden. Met topstukken van kunstenaars als Brueghel, Rubens, Mondriaan, Brancusi, Van Dongen, Picasso, Magritte, Delaunay, Fontana, Dalí, Modigliani, Lewitt, Dumas, Kapoor, Kusama, Tuymans en Eliasson. Hiermee krijgt het museum op termijn de beschikking over een omvangrijke kunstcollectie van internationale allure.
Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant
Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een Brabantse kunstenaar met bewezen talent. Naast een blijk van waardering is de prijs ook een stimulans: de winnaar ontvangt een subsidie óf opdracht ten behoeve van de collectie van Het Noordbrabants Museum. Het is een samenwerking tussen het Will en Jan van Hoof Fonds en Het Noordbrabants Museum. In 2022 heeft Jenny Ymker de prijs gewonnen. Eerdere prijswinnaars waren Michaël de Kok, Margriet Luyten, Eelco Brand en L.J.A.D. Creyghton.
In de Tuingalerij krijgen jonge, talentvolle Brabantse kunstenaars het podium dat ze verdienen. Met deze tentoonstellingsreeks spelen we graag in op het dynamische kunstklimaat in Brabant. Avans Hogeschool maakt als partner van het museum deze tentoonstellingsreeks mede mogelijk.