Geweest
17 maart t/m 8 juli 2018

A Chinese Journey

The Sigg Collection

Bezoekers worden door kunstverzamelaar Uli Sigg meegenomen op een fascinerende en inspirerende ontdekkingsreis door de wereld van de Chinese hedendaagse kunst. Chinese kunstenaars tonen de afgelopen 15 jaar een de hernieuwde interesse voor de eigen spiritualiteit, tradities en ambacht. Terwijl andere kunstenaars (zoals de wereldberoemde Ai Weiwei) juist op de politiek-maatschappelijke problemen van het hedendaagse China reflecteren.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling laat een indrukwekkende mix van schilderijen, tekeningen, foto's, sculpturen en video-installaties: verspreid over vijf zalen van het museum worden kunstwerken van 30 kunstenaars uit de collectie van Uli Sigg getoond, waaronder Zhao Bandi, Feng Mengbo en Ai Weiwei.

Zhao Bandi, Portrait Uli Sigg, 2010. Sigg Collection. Met dank aan de kunstenaar en de Sigg Collectie
Zhao Bandi, China Lake C., 2015. Met dank aan de kunstenaar en de Sigg Collectie

Drie belangrijke thema's

In de tentoonstelling zijn drie belangrijke thema's te zien: spiritualiteit, culturele tradities en de maatschappelijke/politieke situatie in hedendaags China. Aan de hand van deze thema's zie je hoe Chinese kunstenaars zich verhouden tot hun verleden, heden en toekomst.

1. Spiritualiteit

Het taoïsme, confucianisme en boeddhisme zijn de belangrijkste pijlers van de Chinese denkwereld. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de moderne Thangka's (schilderijen van de goden) van Zheng Guogu. De Oosterse filosofie en esthetiek hebben ook een donkere kant zoals Shen Shaomin laat zien in zijn werk Bonsai.

2. Traditie

Denk hierbij aan de traditionele landschapskunst Shanshui, oude ambachten Chinees porselein of kalligrafie, dat laatste staat zelfs op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Chinese kunstenaars omarmen hun tradities en vermengen die met moderne materialen.

3. Politiek/Maatschappij

Verschillende kunstenaars refereren in hun werk expliciet of impliciet naar historische en recente gebeurtenissen of naar de sterke controle vanuit de overheid. Zhao Bandi bekritiseert de overheid door borrelende jonge mensen tot aan hun knieën in water te schilderen. Hiermee laat hij zien dat er naast relatieve vrijheid er altijd een zekere ongemakkelijkheid heerst.

"Een tentoonstelling bezoeken biedt meer inzicht in de Chinese realiteit dan het lezen van tien boeken."

— Uli Sigg
Foto Joep Jacobs
Foto Joep Jacobs
Foto Joep Jacobs
Foto Joep Jacobs

Over verzamelaar Uli Sigg

Zhao Bandi Portrait Uli SiggUli Sigg (1946), Zwitserse zakenman, diplomaat en kunstverzamelaar, sluit eind jaren 70 het eerste handelsverdrag tussen een Westers bedrijf en de Chinese overheid. Daarna is hij van 1995 tot 1998 de Zwitsers ambassadeur in China, Noord-Korea en Mongolië.

Om het land en de cultuur beter te leren kennen zoekt Uli Sigg contact met Chinese kunstenaars en als hij merkt dat nog niemand Chinese kunst verzamelt, besluit hij dit zelf te gaan doen.

Inmiddels staat de Sigg Collectie wereldwijd bekend als de beste en grootste verzameling op het gebied van de hedendaagse Chinese kunst van 1970 tot heden.

Uli Sigg stelde Het Noordbrabants Museum in de gelegenheid een ruime selectie te maken en te tonen.

Foto Joep Jacobs

"In vijftig jaar tijd is de Chinese hedendaagse kunst volwassen geworden. Dat wordt in deze boeiende tentoonstelling in Den Bosch wel duidelijk."

— Nederlands Dagblad
Bestel de catalogus

Thuis op je gemak verder lezen? Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus. Naast toelichtingen op een groot deel van de tentoongestelde werken geeft een essay van expert Svetlana Kharchenkova inzicht in de ontwikkeling van de Chinese hedendaagse kunstmarkt sinds de late jaren 70. De publicatie is te koop bij de (online) boekhandel. Ook leuk om cadeau te doen!

€ 24,95 Naar de site

Ontdek meer