Geweest
26 april t/m 25 augustus 2019

De geur van succes

Gerard & Cornelis van Spaendonck, bloemschilders in Parijs

Deze kleurrijke tentoonstelling vertelt het verhaal van twee Brabantse broers en hun succesvolle carrières in Parijs rond de periode van de Franse revolutie. Beide bloemschilders namen een aanzienlijke positie in binnen het artistieke milieu van Parijs rond 1800.

Van Antwerpen naar Parijs

De Brabantse broers Gerard (Tilburg, 1746 – 1822, Parijs) en Cornelis (Tilburg, 1756 – 1839, Parijs) van Spaendonck leerden het schildersvak in Antwerpen. Met Gerard voorop vertrokken ze van daaruit naar Parijs waar ze snel carrière maakten als schilders van bloemen.

Inmiddels is uit kunsthistorisch onderzoek gebleken dat beide kunstenaars in het artistieke milieu van Parijs rond 1800 een aanzienlijk positie hadden weten te veroveren. Om het grotere publiek kennis te laten maken met deze ondernemende broers plaatst het museum hun werk in breder perspectief met een grote overzichtstentoonstelling.

Gerard van Spaendonck, Bloemen in een albasten vaas en vruchten op marmeren blad, 1781. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch
Cornelis van Spaendonck, Koolroos, ca. 1800. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch. Verworven met steun van de heer en mevrouw Willekens-Kooloos, het BankGiro Loterij aankoopfonds van de Vereniging Rembrandt en SNS REAAL Fonds.
Gerard van Spaendonck, Studie van geel-rode bloem, 1775-1822. Foto Peter Cox. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch
Gerard van Spaendonck, Studie van vier rozenknopjes, 1775-1822. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch
Gerard van Spaendonck, Pierre François Legrand, Tulp, 1799-1801. Foto Peter Cox. Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch

Een historische én artistieke revolutie

De tentoonstelling toont bloemstillevens, miniaturen op snuifdoosjes, gravures met botanische studies, brieven en portretten van beide broers. Met ruim 30 objecten uit eigen collectie bezit Het Noordbrabants Museum de grootste collectie werken van de gebroeders Van Spaendonck in Nederland.

We verrijken de tentoonstelling met historische objecten uit de veelbewogen periode waarin zij leefden, zoals bijvoorbeeld een heuse guillotine. Reis terug in de tijd naar de Franse revolutie, waar de twee broers zich in het midden van de chaos in Parijs ontpopten tot de grootste bloemschilders van Nederlandse bodem.

Foto Joep Jacobs
Foto Joep Jacobs

Voor het eerst te zien

In de tentoonstelling zijn ruim 120 objecten te zien. Waaronder het onlangs aangekochte schilderij Boeket van oude rozen, jasmijn en sleutelbloemen uit 1829. Een tot nu toe onbekend werk. Het is één van de laatste werken van die Cornelis van Spaendonck schilderde. Dit bloemboeket zal nu voor het eerst te zien zijn voor het publiek in de tentoonstelling De geur van succes.

Hollanders in Parijs

In de tentoonstelling is ook een verkorte versie van de NTR documentaire Hollanders in Parijs te zien, over het leven van Gerard van Spaendonck in de Franse hoofdstad. De volledige aflevering en andere afleveringen uit de serie zijn te vinden op de website van NTR.

Cornelis van Spaendonck, Boeket van oude rozen, jasmijn en sleutelbloemen, 1829. Aankoop mede dankzij een legaat van de heer G.M. Verweijmeren. Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch
De catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, geschreven door Paul Huys Janssen. De catalogus vertelt het verhaal van de twee broers en hun carrière in de Beau Monde van Parijs. Hoe ze zowel voor koning Lodewijk XVI als voor Napoleon Bonaparte werkten en een invloedrijke positie in de Parijse kunstwereld wisten te veroveren.

€ 24,95

Ontdek meer