Misschien ken je haar naam nog niet, maar de Poolse kunstenaar Magdalena Abakanowicz (1930–2017) hoort bij de grootste kunstenaars van de vorige eeuw. Ze wordt gezien als een van de grondleggers van de installatiekunst. Met haar indrukwekkende sculpturen raakte ze onderwerpen die nu nog steeds belangrijk zijn. Haar werk inspireert kunstenaars wereldwijd tot op de dag van vandaag. Dit voorjaar brengen het TextielMuseum, Het Noordbrabants Museum en het Provinciehuis Noord-Brabant samen haar bijzondere verhaal tot leven. Een unieke kans om het complete werk van deze baanbrekende kunstenaar te ontdekken!
Bezoek de tentoonstelling:
“Met haar kunst veroorzaakte Magdalena Abakanowicz een aardverschuiving vanaf de jaren zeventig. Op drie plekken in Brabant laten we de grond beven onder haar indrukwekkende monumentale kunstinstallaties. Hiermee brengen we niet alleen een ode, maar schijnen we ook nieuw licht op haar toonaangevende werk.”
— Jacqueline Grandjean, directeur van Het Noordbrabants Museum
Textiel als kunst
Vroeger werd textiel vaak niet serieus genomen als materiaal voor echte kunst. Het werd vooral gezien als handwerk of sierkunst, en vaak maakten vrouwen deze werken. Dit veranderde door kunstenaars zoals Magdalena Abakanowicz, die een belangrijke rol speelde in de opkomst van textiel als volwaardig medium. Abakanowicz wordt gezien als een pionier op dit gebied. Het TextielMuseum is dé plek om dit bijzondere verhaal te vertellen.
Actuele thema’s
Het werk van Abakanowicz ontstond na de Tweede Wereldoorlog en tijdens de Russische onderdrukking in Oost-Europa. Veel thema’s uit haar werk, zoals de strijd tussen Oost en West, zijn nu weer actueel. In 1971 bezocht zij de Club van Rome, waar zij hoorde over klimaatverandering. Dit inspireerde haar om zich te richten op het herstellen van de balans tussen mens en natuur. In haar tijd was er een atoombom en een maanlanding nodig om te beseffen hoe kwetsbaar onze aarde is.
Het Noordbrabants Museum toont het werk van Abakanowicz in relatie tot de wereldgeschiedenis én vandaag. Haar werk staat naast dat van moderne kunstenaars zoals Anish Kapoor, Kimsooja, Marlene Dumas en Kader Attia. Speciaal voor de tentoonstelling maakt choreograaf Nicole Beutler een dansperformance en gaat er een nieuwe film van Kristina Benjocki en Stijn Verhoeff in première.
Grootste werk ter wereld
In het Provinciehuis Noord-Brabant in ’s-Hertogenbosch is een spectaculair werk van Abakanowicz te zien: Bois le Duc (1970-1971). Dit monumentale kunstwerk bestaat uit 19 geweven banen, elk ruim 7 meter hoog en 22 meter breed. Het werd speciaal gemaakt voor de zaal, ontworpen door architect Maaskant. Hoewel de ruimte normaal niet openbaar is, zullen er tijdens deze tentoonstelling speciale programma’s zijn, zoals rondleidingen, films en een internationaal symposium. Dit is een unieke kans om dit indrukwekkende werk van dichtbij te beleven!
Met dank aan
Het programma van tentoonstellingen en activiteiten wordt genereus gesteund door Provincie Noord-Brabant, Gemeente ’s-Hertogenbosch, Gemeente Tilburg, VriendenLoterij, Ambassade van de Republiek Polen, The Marta Magdalena Abakanowicz-Kosmowska and Jan Kosmowski Foundation, Abakanowicz Arts and Culture Charitable Foundation, Cultuurfonds/Barbas-van der Klauw Fonds, Mondriaan Fonds en Blockbusterfonds.